Nationellt ledningsmöte med viktiga frågor i fokus
NYHET
Varje vår möts ledningarna för landets sju medicinska fakulteter för att diskutera gemensamma frågor och samarbeten, i år med Umeå som mötesplats. Parallellt hålls så kallade satellitmöten för ekonomi/controllers och utbildning på forskarnivå. Nytt för i år är satellitmöten även för forskning och utbildning.
Värdskapet roterar och i år – 25-26 april – har Medicinska fakulteten vid Umeå universitet stått som värd. Dessa möten följer ett upplägg med ett inledande möte för kanslichefer följt av ett nationellt dekanmöte för hela fakultetsledningarna. Därefter hålls de olika satellitmötena.
- I år hade dekanmötet som inledande huvudtema #metoo – vad vi kan göra tillsammans och hur vi kan lära av varandra i denna viktiga fråga, säger Patrik Danielson, dekan.
Katarina Hamberg, professor i allmänmedicin vid Umeå universitet, gav en bakgrund som inledning till diskussionen om nuläget för #metoo, #akademiuppropet och #utantystnadsplikt.
Tema Forskning med rubriken ”Forskningsinfrastrukturer – utmaningar och möjligheter” inleddes av professor Katrine Riklund, prorektor vid Umeå universitet med ansvar för forskning och forskarutbildning inom medicin samt naturvetenskap och teknik.
Tema Forskarutbildning handlade om UKÄ-utvärdering och det inleddes av Frank Drewes, professor vid Institutionen för datavetenskap.
Tema Utbildning med rubriken ”Oegentligheter vid högskoleprovet, analyser och åtgärder” inleddes av Per-Erik Lyrén, universitetslektor vid Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap.
- Det har varit givande och konstruktiva dagar – relationen mellan landets medicinska fakulteter är mycket god för närvarande, säger Patrik Danielson.
- Vi är överens om att i ett litet land som Sverige måste vi jobba tillsammans och arbeta för gemensamma mål för medicinsk forskning och utbildning, istället för att i alla frågor konkurrera med varandra.
Värd för mötet är fakultetsledningen i Umeå och arrangemanget har koordinerats av Medicinska fakultetens kanslichef Susanne Fahlgren.
Landets sju medicinska fakulteter är fakulteterna vid Umeå universitet, Linköpings universitet, Örebro universitet, Lunds universitet, Göteborgs universitet (Sahlgrenska akademin) och Uppsala universitet, samt Karolinska institutet (som är ett medicinskt universitet).