"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-12-10

Nobelpristagare berättar om våra cellers sinnrika mottagare

NYHET Brian K. Kobilka, en av årets nobelpristagare i kemi, besöker Umeå universitet den 12 december. Klockan 11 håller han en föreläsning i Aula Nordica om sin banbrytande forskning om hur cellernas mottagare för signaler från omgivningen fungerar, resultatet av decenniers arbete.

Kroppen är ett finstilt samspel mellan tiotusentals miljarder celler. Varje cell har små mottagare, receptorer, som gör att den kan känna av och anpassa sig till omgivningen.

De två amerikanska forskarna Brian K. Kobilka, Stanford University School of Medicine, och Robert Lefkowitz, Howard Hughes Medical Institute samt Duke University Medical Center, belönas tillsammans med 2012 års Nobelpris i kemi för banbrytande upptäckter där de har kartlagt en betydelsefull familj av sådana receptorer: G-proteinkopplade receptorer.

De har upptäckt att dessa receptorer ser ut och fungerar på samma sätt, trots att de känner av olika slags signaler; dofter, ljus, smaker och hormoner som adrenalin och dopamin. Många läkemedel har också sin verkan via dessa receptorer.

Petter Gustafsson är professor i växtmolekylär biologi vid Umeå universitet och lärde känna Brian K. Kobilka i början av 1990-talet.

– Jag var på en forskningsvistelse vid Stanford University 1991-1992. Av en händelse hade vi våra söner i samma fotbollslag och vi blev ganska snabbt goda vänner, säger han.

Efter det har Petter Gustafsson och Brian K. Kobilka träffats regelbundet och i fjol bjöds Brian in till Umeå universitet.

– Han höll en fantastisk föreläsning om de upptäckter som ligger till grund för Nobelpriset. I föreläsningen beskrev Brian Kobilka hur hans forskargrupp har fått fram en bild där receptorn fångas i samma stund som den aktiveras av ett hormon och skickar en signal in i cellen, säger Petter Gustafsson.

Nu är Brian K. Kobilka alltså på plats igen vid Umeå universitet, denna gång som nobelpristagare i kemi.

Föreläsningen är öppen för anställda, studenter och andra intresserade. Observera att antalet platser till föreläsningen är begränsat, kom därför i god tid för att försäkra dig om en plats.
Innan föreläsningen, klockan 10-10:30 arrangeras en pressträff i Universitetsklubben.

Läs mer om årets Nobelpris i kemi:

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2012/

Läs mer om Brian K. Kobilka och hans forskning:

http://med.stanford.edu/kobilkalab/ http://news.stanford.edu/news/2012/october/nobel-prize-kobilka-101012.htmlhttp://news.stanford.edu/news/2012/october/nobel-kobilka-facts-101012.htmlhttp://news.stanford.edu/news/2012/october/nobel-kobilka-home-101012.html

Pressträff:

Tid: 12 december kl. 10.00-10.30
Plats: Universitetsklubben, Universum

Om föreläsningen:

Tid: 12 december kl. 11.00-12.00
Plats: Aula Nordica, Universum
Observera att antalet platser till föreläsningen är begränsat, kom därför i god tid för att försäkra dig om en plats.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Petter Gustafsson, professor vid institutionen för fysiologisk botanik Telefon: 090-786 51 59, 070-632 89 90
E-post: petter.gustafsson@plantphys.umu.se

Redaktör: Ingrid Söderbergh