"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-06-02

Nobelt besök av kemipristagare

NYHET Professor Michael Levitt, en av 2013 års tre nobelpristagare i kemi, besöker Umeå universitet torsdag 5 juni för att föreläsa om sina upptäckter.– Jag vill besöka norra Sverige för dess vänliga människor, flödande sommarljus och jag hoppas på bra väder för en eftermiddagstur i kajak, säger han.

Michael Levitt är inbjuden av Uwe Sauer som sedan drygt 15 år är bekant med Levitt. De forskar inom samma område, nämligen strukturbiologi och bioinformatik.

– En av anledningarna att jag reser till Sverige är att besöka en konferens om evolution på Kungl. Vetenskapsakademien i Stockholm. Men ännu viktigare är att jag kommer att uppfylla ett löfte som jag gav i december till mina svenska forskarvänner: att besöka Umeå, Göteborg och Lund, säger professor Michael Levitt.

I sitt föredrag kommer Michael Levitt att beskriva hur hans forskningsfält uppstod och han kommer att visa några av de mest spännande nutida och framtida användningsområden. Han ser också fram emot vetenskapliga diskussioner med Uwe Sauer, hans kollegor och studenter.

Detta är Levitts tredje resa till Umeå.

– Det första besöket minns jag ägde rum i ett mycket snöigt december. Den andra gången var det den elfte september 2001 och två kapade passagerarplan rammade skyskraporna i World Trade Tower precis när jag började mitt föredrag. Det var omtumlande, berättar han.

Forskarna Michael Levitt, Martin Karplus och Arieh Warshel lyckades i början av 1970-talet att förena metoder ur den klassiska fysiken och kvantfysiken för att simulera kemiska reaktioner. Med hjälp av kraftfulla datorprogram och verklighetstrogna datormodeller är det därför i dag möjligt att åskådliggöra blixtsnabba kemiska reaktioner, till exempel hur reaktioner i fotosyntesen i växter går till eller hur ett läkemedel hittar sitt målprotein i människokroppen. De tre amerikanska forskarnas upptäckter belönades med Nobelpriset i kemi 2013.

Om Nobelföreläsningen:

Titel: “Birth and future of multi-scale modeling of macromolecules”.
Tid: Torsdag den 5 juni, klockan 10-11
Plats: Stora hörsalen, KBC, Umeå universitet

Föreläsningen är öppen för anställda, studenter och andra intresserade och ges på engelska.
Fri entré. Kom i tid - Observera att antalet platser till föreläsningen är begränsat! 
Föreläsningen direktsänds även via Umeå universitets bambuserkanal: http://bambuser.com/channel/UmeaUniversitet
Det finns också möjlighet att se föreläsningen i lilla hörsalen och kafeterian i KBC-huset samt i kemiska institutionens fikarum.

För media:

Journalister som önskar delta vid föreläsningen ombeds att anmäla sig till Ingrid Söderbergh, e-post: ingrid.soderbergh@adm.umu.se, för att försäkra sig om en plats.
Efter föredraget, kl. 11:15-11:45, finns möjlighet för journalister att ställa frågor till professor Michael Levitt.

Om Michael Levitt:

Professor Michael Levitt är en amerikansk-brittisk-israelisk biofysiker. Han är professor i strukturell biologi vid Stanford University i Kalifornien sedan 1987. Han blev fil.dr 1971 vid University of Cambridge. Tillsammans med Martin Karplus och Arieh Warshel tilldelades han 2013 års nobelpris i kemi för "utvecklandet av flerskalemodeller för komplexa kemiska system”.

Läs mer om 2013 års Nobelpris i kemi

Läs mer om Michael Levitt forskning

Högupplöst porträttfoto på Michael LevittBildtext: Michael Levitt, Nobelpristagare i kemi 2013, besöker Umeå universitet den 5 juni. Fotograf: Linda Cicero

För ytterligare information, kontakta gärna:

Uwe Sauer, universitetslektor, kemiska institutionen, Umeå universitetTelefon: 90 786 59 30, 070-635 1803
E-post: uwe.sauer@chem.umu.se

Redaktör: Ingrid Söderbergh