"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-12-11

Nobelt besök vid Umeå universitet – kemipristagaren föreläser OBS! kl 13.00

NYHET Professor Martin Karplus, en av årets tre nobelpristagare i kemi, besöker Umeå universitet fredag 13 december för att föreläsa om sin banbrytande forskning. Tack vare de metoder han, Michael Levitt och Arieh Warshel började utveckla på 1970-talet, kan kemister i dag i detalj utforska varje litet steg i komplicerade kemiska förlopp.

Tidigare använde kemister plastkulor och pinnar för att bygga molekylmodeller. I dag görs modellbyggena i stället i datorn med hjälp av kraftfulla program och verklighetstrogna datormodeller. Det har gjort det möjligt att åskådliggöra blixtsnabba kemiska reaktioner, till exempel hur fotosyntesen i växter går till eller hur ett läkemedel interagerar med sitt målprotein i människokroppen.

Martin Karplus, Michael Levitts och Arieh Warshels arbeten var banbrytande för att de lyckades förena den klassiska fysiken och kvantfysiken för att utveckla metoder att simulera kemiska reaktioner med hjälp av kraftfulla datorprogram. Deras upptäckter har belönats med Nobelpriset i kemi 2013.

Att Martin Karplus besöker Umeå universitet direkt efter Nobelfestligheterna hänger ihop med att en av hans tidigare forskarstudenter, Kwangho Nam, i dag är forskarassistent vid Umeå universitet. Kwangho Nam var postdoktor Karplus laboratorium vid Harvarduniversitetet i Cambridge, USA, åren 2006–2011.

– Jag kunde nå honom snabbt, eftersom vi precis håller på att slutföra flera forskningsprojekt tillsammans som jag initierade när jag var i hans labb, säger Kwangho Nam. Vi har faktiskt haft ganska tät kontakt med varandra under de senaste månaderna.

Martin Karplus kommer att ge en föreläsning i Aula Nordica kl. 13–14 (Obs! Ny tid!) på fredag den 13 december. Kl. 11.30–12.00 arrangeras en presskonferens i Universitetsklubben.

Föreläsningen är öppen för anställda, studenter och andra intresserade.Observera att antalet platser till föreläsningen är begränsat, kom därför i god tid för att försäkra dig om en plats.
 

Läs mer om årets Nobelpris i kemi  Läs mer om Martin Karplus forskning Högupplöst porträtt på Martin Karplus

Högupplöst porträtt på Kwangho Nam

Bildtext: Martin Karplus, Nobelpristagare i kemi 2013, besöker Umeå universitet den 13 december. Foto: Stephanie Mitchell, Harvard University

OBS! Föreläsningen senarelagd pga flygförseningar

Ny tid: 13 december kl. 13.00–14.00
Plats: Aula Nordica, Universum

Presskonferens:
Tid: 13 december kl. 11.30–12.00
Plats: Universitetsklubben, Universum

För ytterligare information, kontakta gärna:

Kwangho Nam, forskarassistent, kemiska institutionen, Umeå universitetTelefon: 090-786 65 70, 072-718 77 72
E-post: kwangho.nam@chem.umu.se

Pernilla Wittung-Stafshede, professor, kemiska institutionen, Umeå universitetTelefon: 090-786 53 47, 0730-345141
E-post: pernilla.wittung@chem.umu.se

Redaktör: Anna-Lena Lindskog