Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 20 jun, 2018

Norrbyskär-vandring utmanar utopin av det svenska folkhemmet

NYHET Charges Utopia diskuterar priset som varje utopisk vision kostar. Den 19 augusti framförs en interaktiv utställning, på väg till Norrbyskär, på ön och i Norrbyskärs museum. För gestaltningen används dokument från Norrbyskärs rika historia, iscensatt dialog med aktuella frågor om immigration och det svenska folkhemmets alltmer utmanade utopi.

– Vi tror att forskning och utbildning inom arkitektur och design har ett socialt ansvar: att synliggöra hållbara sätt att ta itu med sociala utmaningar. Det kan endast ske om det finns en öppen dialog med medborgare och institutioner. Detta event är ett exempel på hur denna dialog kan formas. Min önskan är att deltagarna kommer att inspireras och att vi tillsammans kan tända gnistor och föreställa oss nya sätt att vara i tjänst till social förändring, säger Ambra Trotto, universitetslektor på Arkitekthögskolan och studioföreståndare på Interactive Institute Swedish ICT.

Platsen är vald eftersom det var här, på Norrbyskär, som industrimagnaten Frans Kempe 1895 skapade sina drömmars arbetarsamhälle. Han placerade en del av sin trävaruindustri på ön och villkorade den jämförelsevis höga bostadsstandarden, fria skolan och sjukvården med ett för arbetarna ovillkorligt avståndstagande från fackligt engagemang och dryckenskap.

– Norrbyskär är en magisk plats! När möjligheten att samarbeta med Norrbyskärs museum uppstod blev vi förälskade i idén: vi skulle kunna agera på en plats där ett utopiskt samhälle designades, för att arbeta med teman som är viktiga för oss. Vi har använt historia hos en unik plats för att reflektera över stora samhällsutmaningar såsom migration, omvandlingen av det svenska folkhemmet och den föränderliga karaktären av nationell och lokal styrning. Och vi har gjort detta genom att utforma en utställning som erbjuder deltagarna en aktiv upplevelse som förhoppningsvis triggar tankar och reflektioner hos dem, säger Ambra Trotto.

Den interaktiva resan startar några minuter före 15.00 vid färjeläget i Norrbyn, där varje deltagare får ett formulär att fylla i, i syfte att inleda processen för att beviljas medborgarskap i Utopia.

Kl. 15.00 kliver deltagarna ombord på färjan till Norrbyskär.

Vägen till Norrbyskärs museum blir en poetisk vandring där deltagaren lyssnar till musik och poesi och konfronteras med frågor om vilken typ av medborgare i Utopia man vill bli.

Deltagarna anländer till museet runt 16,00. I museet finns tid att utforska konsekvenserna av ens svar och man kommer slutligen att beviljas passet till Utopia.

Kl. 17.00 inleds ett samtal modererat av Reine Lööf, där deltagarna kommer att dela perspektiv på vad vi alla upplevt.

Det finns en färja från Norrbyskär tillbaka till Norrbyn 18.15. Den sista färjan avgår kl. 20.00.

Organisatörer:

Charged Utopia är skapat av Interactive Institute Swedish ICT, Umeå Arkitekthögskolan (Umeå Universitet), i samarbete med Norrbyskärs Museum, Umeå Kommun, KFUM och RATS Research in Artistic Technologies (Stockholms Universitet). Medverkande är Hans Ola Stenlund.

För media:

Press hälsas välkomna att intervjua ansvariga mellan klockan 14-15 fredag den 19 augusti vid färjeläget eller att följa med på ö-turen.

För mer information, kontakta gärna:

Ambra Trotto, universitetslektor vid ArkitekthögskolanTelefon: 072-527-90-91
E-post: ambra.trotto@umu.se

Film om förberedelsearbetet med Charged Utopia I Norrbyskär finns utlagd på teknisk-naturvetenskaplig fakultets facebookflöde. Film: Ambra Trotto

Redaktör: Ingrid Söderbergh