"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-09-29

Ny bok om kulturanalys och metakultur

NYHET Alf Arvidsson, professor i etnologi vid institutionen, har skrivit en ny bok om kulturanalys och metakultur.

Text: Jonas Vågström

Kultur är ett begrepp för hur människor tillsammans försöker bygga meningsfullheter, skapa gemensamma symboler och symbolsystem samt hitta berättelser, föremål och handlingar som kan fungera som gemensamma utgångspunkter.
 
Behovet att analysera de fenomen som benämns kultur är stort och varierat, och kulturanalys har vuxit fram som ett kunskaps­område i motsvarande utsträckning.
 
Alf Arvidssons senaste bok är en introduktion till området och lägger särskild stor betoning på metakultur, olika former för ”kultur om kultur”. Med metakultur menas att människor och samhällen bearbetar själva sina egna kulturella sammanhang, med allt ifrån att skriva hyllningsdikter för 50-årskalas till att anta statlig kulturarvspolitik.  Detta utgör en stor och ofta underskattad resurs för kulturforskning.
 
Begreppet gör det också möjligt att analysera särskilda områden som populärkultur, kulturarv och konstarter med ett bredare kulturanalytiskt perspektiv. Boken vänder sig till studenter och forskare inom etnologi, kulturanalys, kulturstudier, museiutbildningar och närliggande områden och publiceras av Studentlitteratur.