"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2021-11-10

”Samverkan för framgång” – en bok om polisutbildningens första 20 år

NYHET Hösten 2020 fyllde polisutbildningen vid Umeå universitet 20 år. Det firades stort med besök av ministrar och myndighetschefer. Nu följs årsdagen upp med en jubileumsskrift som sammanfattar de första 20 åren.

Text: Ulrika Bergfors

Lars-Erik Lauritz och Staffan Karp är redaktörer och har även skrivit inledningen till boken "Samverkan för framgång. 20 år med polisutbildningen i Umeå". Boken handlar om utbildningens första tid, dess utveckling och idéer man har för framtiden. Ett tjugotal författare har bidragit med texter.

– Mycket har hänt sedan starten för 20 år sedan. Nu var vi några som tänkte att det här vore värt att dokumentera, och så föddes idén om en antologi. Resultatet blev en bok i 17 kapitel med bidrag från flera olika författare som skrivit personligt om sina erfarenheter från polisutbildningen. Alla har bidragit med riktigt trevliga, intressanta och lättillgängliga texter, säger Lars-Erik, som var föreståndare för Enheten för polisutbildning under åren 2010-2019.

I boken beskriver dåvarande rikspolischef Sten Heckscher och rektor Inge-Bert Täljedal hur det hela startade. Nuvarande och tidigare medarbetare berättar om hur de tog sig an uppdraget att bygga upp en helt ny polisutbildning och tidigare studenter berättar om livet som polisstudent. Ett avsnitt handlar om hur utbildningen har utvecklats efterhand när det gäller professionalisering och akademisering. I efterordet beskriver slutligen den nuvarande enhetsledningen sina tankar om framtiden.

– Boken är intressant som en beskrivning av och reflektion om hur en traditionellt professionsbunden utbildning möter den akademiska miljön. Dessutom kan den ge alla som på andra sätt är intresserade av polisutbildning en givande läsning. Det går att läsa den från pärm till pärm eller att dyka ner i de kapitel man tycker verkar mest intressanta, menar Lars-Erik.

Vill du läsa boken?

Boken finns tillgänglig här som pdf.

Den har även tryckts i 300 exemplar. Önskar du den tryckta boken kan du vända dig till Sandra Sjöström, sandra.sjostrom@umu.se.

Redaktörerna

Lars-Erik Lauritz är lektor vid Enheten för polisutbildning och föreståndare för Lärarhögskolan vid Umeå universitet. Vid Enheten för polisutbildning har han undervisat, haft uppdrag som studierektor och föreståndare från starten år 2000. Hans forskning har bland annat fokuserat polisers personlighet, identitetsskapande och lärprocesser.

Kontaktuppgifter till Lars-Erik Lauritz

Staffan Karp är docent i pedagogik och anställd vid Pedagogiska institutionen vid Umeå universitet. Staffan Karp har arbetat med pedagogiskt utvecklingsarbete och undervisat på polisutbildningen sedan starten. Han var även ordförande för polisutbildningens styrelse under åren 2007-2018. Karp forskar om lärande och förändringsprocesser inom polisutbildning och yrkesliv.

Kontaktuppgifter till Staffan Karp

Länkar till mer information

Läs mer om Enheten för polisutbildning 
Läs mer om polisutbildningens 20-årsjubileum