"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-01-05 Uppdaterad: 2023-01-17, 14:48

Ny bok om toalettbestyr

NYHET Hur förhåller sig gemene man till offentliga toaletter? Bo Nilsson, professor i etnologi, är aktuell med en ny bok om människors toalettbestyr och hur folk beter sig kring allmänna bekvämlighetsinrättningar.

Text: Jonas Vågström

Vad tänker egentligen människor kring offentliga toaletter och vilka föreställningar om, erfarenheter av och beteenden går att urskilja? Frågor som dessa behandlar Bo Nilsson, professor i etnologi vid institutionen för kultur- och medievetenskaper, i sin nya bok som fått namnet ”Toalettbestyr".

I boken avhandlas vilka generella normer och praktiker som uppstått relaterat till offentliga toaletter. Bland annat tas det upp hur människor hanterar risken att komma i kontakt med smuts och bakterier. Generellt handlar det då om att skapa avstånd till toaletten och dess artefakter. 

En konkret och välanvänd strategi är att ”hovra”, det vill säga att utföra sina behov utan att vidröra själva toalettstolen, eller att använda pappershanddukar för att slippa komma i kontakt med toalettens hotfulla materialitet.

Innehållet baseras på intervjuer, mediematerial och frågelistsvar tillgängliga på Nordiska museet. 
 
Andra teman som behandlas i boken är bland annat toaletters sociala och politiska betydelser, och toaletten som samhällsspegel, till exempel som ett uttryck för klassamhället. 

Ytterligare information återfinns på bokens DiVA-sida

 

Kontaktinformation

Bo Nilsson
Professor
E-post
E-post
Telefon
090-786 99 62