"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-02-13

Ny metod avslöjar bloddopning

NYHET Det har saknats tekniker för att avslöja bloddopning, men nu har Umeåforskare tagit fram en helt ny analysmetod. Christer Malm, docent och chef vid Idrottsmedicin på Umeå universitet, och hans kollegor kan genom att analysera ett visst antal biomarkörer i blodet se om det finns spår av att blodet varit nedfryst.

Idrottare som bloddopar sig tappar sig själva på blod långt före en viktig tävling. De fryser in blodet och när det är dags för tävling tinar de upp blodpåsarna och transfunderar in blodet i blodbanan igen, ungefär som när man får ett dropp.

Med mer röda blodkroppar i blodet ökar syreupptagningsförmågan. Den fysiska prestationsförmågan kan då bli betydligt bättre, framför allt i konditionsidrotter som skidåkning, löpning och cykling. Effekten av bloddopning kan hålla i sig upp till 16 veckor.

– Men analysresultaten blir mindre tydliga med tiden. Med vår metod kan vi upptäcka bloddopning i upp till minst fyra veckor efter dopningstillfället. Nu håller vi på att ta prover i upp till åtta veckor efteråt, säger Christer Malm.

Forskargruppen har fått nya anslag på cirka 1,2 miljoner kronor från den internationella antidopningsbyrån WADA, World Anti-Doping Agency, och även 550 000 kronor från Vinnova.

– Det är viktiga anslag både för att validera resultaten och göra om studien. Vi kommer att dopa 20 nya personer. Nästa steg är att skapa företaget Protest Diagnostics för att få ut metoden på marknaden.

Den filmade intervjun är gjord av Fjärde uppgiften.

Redaktör: Karin Wikman