"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-04-17

Ny rektor för Handelshögskolan

NYHET Lars Hassel, professor i redovisning, har utsetts till rektor för Handelshögskolan vid Umeå universitet. – Vi har gått i hamn med en väldigt lyckad rekrytering, säger Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitet.

Lars Hassel har en professur i redovisning vid Åbo Akademi i Finland, men är också ett välbekant ansikte vid Umeå universitet. Sedan 1998 har han varit knuten till Handelshögskolan, där han för närvarande har en anställning som adjungerad professor.
– Lars Hassel har gedigna forskningsmeriter, ett omvittnat engagemang för grundutbildningen och är dessutom väl förtrogen med vår verksamhet. Hans erfarenheter och kontaktnät kommer att bli väldigt betydelsefulla för Umeå universitet och jag ser fram emot att följa hans arbete med utvecklingen av Handelshögskolan, säger Lena Gustafsson.

Lars Hassel, född 1950 i Karleby, Österbotten, disputerade för 20 år sedan vid Åbo Akademi. I dag fokuserar han sin forskning på hållbara investeringar och företag. Han är bland annat programchef för forskningsprogrammet Sustainable Investment Research Platform, som är finansierat med över 100 miljoner kronor av Mistra, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning. Resultaten från studierna är av stort intresse för såväl företagare och politiker som forskare. Programmet tilldelades 2008 priset Globe Award för enastående forskning om företagens samhällsansvar.

I Lars Hassels meritförteckning finns ett flertal andra viktiga uppdrag. Bland annat är han ledamot i Svenska redovisningsakademin och medlem i PRI Academic Network, det viktigaste frivilliga globala akademiska initiativet för att öka kunskapen om hållbara och ansvarsfulla investeringar på finansmarknader. Han har ett brett internationellt kontaktnät och har tidigare varit gästprofessor bland annat i Malaysia, Frankrike, Ryssland och på Nya Zeeland.

Utbildningsfrågor är också någonting som ligger Lars Hassel varmt om hjärtat. Så sent som i fjol gav han ut läroboken ”Hållbar utveckling: från risk till värde” på Studentlitteratur. Det är den första svenska boken som tar ett brett grepp om hur finansmarknaden kan driva en hållbar ekonomi.

När Lars Hassel kliver på sin nya tjänst den 1 augusti 2012 blir han rektor för en relativt ny organisation. Den 1 januari 2012 slogs nämligen de tre institutionerna för nationalekonomi, företagsekonomi och statistik ihop till den nya handelshögskolan. Vid enheten finns nu drygt 170 anställda och mer än 2000 studenter från hela världen.

Pressbild

För ytterligare information, kontakta gärna:

Lena Gustafsson, rektor vid Umeå universitetTelefon: 090-786 53 50
Mobiltelefon: 073-079 42 91

Lars Hassel, professor i redovisning, ny rektor för Handelshögskolan
Telefon: +358 40 585 5120

Redaktör: Karin Wikman