"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-05-13

Ny söktjänst för tidskrifter med rabatt vid open access-publicering

NYHET Biblioteket lanserar en söktjänst för tidskrifter där Umeå universitets forskare kan få rabatt på open access-avgiften.

En betaversion av en ny söktjänst öppnas nu upp för forskare som vill söka efter tidskrifter där hela eller delar av kostnaden för open access-publicering täcks av bibliotekets förlagsavtal. Alla tidskrifter som ingår i något av bibliotekets avtal med publiceringsrättigheter ska finnas med i söktjänsten, sammanlagt nära 11 500 titlar.

- Vi hoppas att det här ska vara en hjälp för forskare att ta reda på om det kan finnas möjlighet att få open access-avgiften betald när man funderar på eller är i färd med att publicera i en tidskrift, säger Therese Nilsson, en av de som arbetar i teamet för Publicering och forskarstöd på biblioteket. 

- Vi ville ge tillgång till en söktjänst så fort som möjligt, då vi tror att våra forskare verkligen kan ha nytta av ett enklare sätt att själv kontrollera vad som ingår i våra avtal. Vi ser fram emot att få återkoppling på hur verktyget fungerar, säger hon och påminner om att det är en beta-version som släppts, fortfarande under utveckling.

Hon uppmanar också till att läsa de allmänna villkoren för avtalen noggrant samt klicka sig vidare till den mer detaljerade informationen om det avtal som en tidskrift ingår i.

- I de flesta fall är det enkelt att publicera open access och få rabatt genom våra avtal, men för en del avtal kan det finnas särskilda instruktioner för hur du ska gå till väga. En del avtal har också ytterligare villkor. Tveka inte att fråga oss i teamet om det finns funderingar. Vi kan hjälpa till med alla slags frågor du har om open access och våra avtal. 

Söktjänsten

Kontakta biblioteket