"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-02-09 Uppdaterad: 2024-02-16, 14:53

Nya data tillgängliga för forskning i SwedPop

NYHET Den nationella infrastrukturen SwedPop har förstärks med ytterligare data.

Den nationella infrastrukturen SwedPop, som samordnar data från fem av Sveriges viktigaste historiska befolkningsdatabaser, har gjort en ny datarelease som bland annat innebär att befolkningsdata på individnivå från Stockholm, Arvidsjaur och Arjeplog nu finns tillgängliga för forskning.

Databasen Rotemannen vid Stockholms stadsarkiv, som nu kan laddas ned för forskning på swedpop.se, omfattar församlingar i den växande staden Stockholm från 1878 till 1926, inklusive de inkorporerade församlingarna Brännkyrka från 1913 och Bromma från 1916. Databasen består av länkade individdata som är harmoniserade, kodade och fullt ut anpassade för akademisk forskning.

I den nya datareleasen ingår även longitudinella befolkningsdata på individnivå från Arvidsjaurs och Arjeplogs församlingar i Norrbotten, som digitaliserats av Demografiska databasen vid Umeå universitet. Därmed kan forskare få tillgång till individdata som täcker befolkningen i hela Skellefteå älvdal från 1750 och framåt, från Skellefteå vid kusten upp till Arjeplog nära den norska gränsen.

Andra förbättringar i den nya datareleasen är mindre revideringar av yrkeskodningen för SEDD-data och kodning av dödsorsaker enligt den internationella klassifikationen ICD10h.


Besök Swedpop.se