"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2007-08-31

Nyheter inför terminsstarten vid Umeå universitet 2007

NYHET Omkring 4 500 till 5 000 nya studenter förväntas börja sina studier i höst vid Umeå universitet. Alla nya studenter hälsas välkomna under den välkomstmässa som hålls den 5 september. Inskrivningen sker under olika former och tidpunkter hos de tre kårerna.

– Vi förväntar oss att antalet nya studenter under hösten ska vara ungefär lika många som under de senaste åren, mellan 4 500 och 5 000 personer. Men det är först den 23 september som vi kan få en helt säker indikation om hur vi ligger till. Då kan vi jämföra med fjolårets siffror från samma datum. Eftersom registreringen nuförtiden pågår i princip under hela terminen så har vi de faktiska siffrorna först i slutet av terminen, förklarar Lars Lustig, biträdande universitetsdirektör.

För uppgifter om söksiffror se pressmeddelande från i maj: www.info.umu.se/Nyheter/Pressmeddelande.aspx?id=2636

Onsdag den 5 september hälsas de nya studenterna särskilt välkommen till Umeå. Tre arrangemang anordnas då för studenter. Under för- och eftermiddagen är det aktiviteter på campus och under kvällen på stan.

Välkomstarrangemang

Välkomstmässa onsdag den 5 september kl. 10-–15, Universum. Det mesta om vad studentlivet i Umeå har att erbjuda visas upp. Cirka 70 utställare; studentföreningar, kultur- och idrottsföreningar, universitets- och kommunverksamheter, bildningsförbund, myndigheter m.fl medverkar. Studenterna får också möjlighet att köpa begagnade cyklar på plats. Det blir även en del uppträdanden, bland annat av Jakob och Lovisa Nyström och IKSU samt tävlingar, guidade turer och mycket mera
Arrangör: Umeå universitet, Umeå kommun och studentkårerna.

Humanistmingel!

Nya och gamla studenter hälsas välkomna till mingel i Humanisthuset onsdagen 5 september kl. 15.30–18. Studenter inom andra områden än humaniora liksom allmänheten är varmt välkomna. Program-, ämnen-, studentföreningar och Umeås kulturföreningar finns på plats. Livemusik, utställningar, tävlingar, uppträdanden, tilltugg med mera.
Arrangör: Humanistiska fakulteten, Umeå universitet.

Student i centrum

Onsdagen den 5 september klockan 16.00-02.00 välkomnas alla studenter till Umeå centrum. Student i Centrum bjuder på både liveartister, tävlingar och aktiviteter, allt för Umeås studenter. Butiker håller kvällsöppet med bra erbjudanden och det bästa av Umeås nattliv presenteras.
Arrangör: Umeå C, Mix Megapol samt Nöjesmagasinet City.

Fler aktiviteter för nya studenter

Förutom arrangemangen som beskrivs ovan genomförs en mängd andra aktiviteter under den första studiemånaden.

Inskrivningar

Medicinska studentkåren

Inskrivning för alla studenter som läser vid medicinska, hälsovetenskapliga eller odontologiska utbildningar. Kårhuset Villan i sjukhusparken, den 3 och 4 september, kl. 10–16.  www.medicinska.se

Umeå studentkår

Alla som studerar samhällsvetenskap, humaniora eller vid någon av lärarutbildningarna får ett inbetalningskort hemskickat. När de har betalat din kåravgift är de inskrivna det hålls ingen stor inskrivning, de som inte skickat in inbetalningskortet kan gå till studentkårens expedition. www.umeastudentkar.se

Umeå naturvetar- och teknologkår

Umeå naturvetar- och teknologkår (NTK) har inskrivning för alla nya studenter som läser tekniska eller naturvetenskapliga utbildningar. Inskrivningen äger rum på Kårhuset Origo den 3 och 4 september kl. 9-17. www.ntk.umu.se

Några nya utbildningar

Tekniska högskolan, som i år firar 10 år, satsar i höst på nya utbildningar utanför Umeå.I Örnsköldsvik startar ett högskoleprogram till processoperatör. www.teknat.umu.se/UmTH/utbildningsinfo/processoperator
I Skellefteå startar Tekniska högskolan ett högskoleingenjörsprogram i maskinteknik och likaså i Kiruna, där programmet har en inriktning mot underhåll och ges i samarbete med Luleå tekniska universitet och Lapplands Kommunalförbund.

Ingenjörsutbildningarna kommer från och med i höst att få en tydligare näringslivsanknytning tack vare ett nystartat projekt. Alla teknologer erbjuds bl.a. särskilda kurser med inslag av studiebesök på regionens företag, gästföreläsningar från näringslivet och industriförlagda projektarbeten.

I samband med Umeå universitets nyetablerade satsning på miljöområdet i Kiruna startas ett högskoleprogram till naturgudie, även det i samarbete med Lapplands Kommunalförbund. 

I Skellefteå startar också Lärarprogrammet, 210 hp, med inriktning mot förskola/förskoleklass. Företagarprogrammet ges i Skellefteå och ger studenten verktyg för hur man startar, driver och utvecklar små och medelstora företag. Programmet är utvecklat i nära samverkan med det lokala näringslivet och har betydande inslag av praktik.

Programmet för turism, gastronomi och hospitality management riktar sig speciellt mot besöksnäring och internationell turism, och ges till största delen på distans. Aktuella orter är: Arvidsjaur/Arjeplog, Storuman/Vilhelmina och Lycksele. Programmet har fyra olika inriktningar: småskalig livsmedelsproduktion för turism och handel, avancerad kockutbildning, grundläggande sommelierutbildning samt grundläggande utbildning i hotellmanagement.

För att möta den framtida efterfrågan på förvaltningspersonal startar Umeå universitet Public management-programmet. Utbildningen förbereder för kvalificerat administrativt och ekonomiskt arbete inom offentlig verksamhet. Samhällsplanerarprogrammet är ett brett och tvärvetenskapligt program med kulturgeografi som huvudområde. 

De mest eftersökta utbildningsprogrammen hösten 07:

1 Läkarprogrammet. Totalt: 3 031 –  1:a hand 4812 Juristprogrammet. Totalt: 2 015 – 1:a hand 2733 Sjukgymnastprog. Totalt: 1 343 – 1:a hand 2104 Psykologprogrammet. Totalt: 1 295 – 1:a hand 1735 Socionomprogrammet. Totalt: 1 264 – 1:a hand 246
6 Sjuksköterskeprog. Totalt: 1 011 – 1:a hand 230

Lokalnytt:

Lärarutbildningen har flyttat till det ombyggda Naturvetarhuset. Sedan tidigare har institutionen för matematik, teknik och naturvetenskap sin verksamhet i Naturvetarhuset, nu flyttar även institutionen för interaktiva medier och lärande, IML, institutionen för svenska och samhällsvetenskap, institutionen för barn- och ungdomspedagogik, specialpedagogik och vägledning, BUSV och kansliet för lärarutbildning in i huset. Institutionen för estetiska ämnen finns fortfarande kvar i Lärarutbildningshuset.

Redaktör: Carina Dahlberg