"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2009-08-23

Nyheter inför terminsstarten vid Umeå universitet 2009 – universitetet mot en rekordhöst

NYHET – Vi tror att vi går mot en rekordhöst när det gäller antal studenter. Inflödet av studenter till universitetet har varit kraftigt både under vårterminen och till sommarkurserna. Mycket tyder på att den utvecklingen kommer att fortsätta under höstterminen, kanske till och med accelererar. Det känns väldigt roligt att så många väljer att studera hos oss, säger Göran Sandberg, rektor vid Umeå universitet.

– Det är mycket glädjande att antagningssiffrorna för det tekniska området och humaniora nu också ökar fortsätter, Göran Sandberg.

Att säga hur många studenter som faktiskt kommer till terminsstarten är omöjligt. Men jämfört med fjolåret har nästan 3 000 fler sökande antagits till program och kurser vid Umeå universitet.

Under hösten fjol fick Umeå universitet 6 868 nya studenter, sådana som inte tidigare läst vid universitetet.

– I år räknar vi med att omkring 7 500 nybörjarstudenter under hösten, säger Henrik Stenwall, utredare vid planeringsenheten.

– Det är först den 15 september som vi kan få en helt säker indikation om hur vi ligger till. Då kan vi också jämföra med fjolårets siffror från samma datum. Eftersom registreringen nuförtiden pågår i princip under hela terminen så har vi de faktiska siffrorna först i slutet av terminen, förklarar Henrik Stenwall.

Fakta om studenter vid Umeå universitet

Nybörjarnas medianålder var ifjol 20 år och andelen kvinnor var då 63,5 procent. 4 av 10 nybörjare läser på program, resterande läser på fristående kurser. Programstudenterna står för 56 procent av utbildningsvolymen (antalet inregistrerade poäng). Hälften av nybörjarna läser en campusförlagd utbildning. Resterande, ofta de som läser fristående kurser, läser via nätet på distans.

Andelen nybörjare som läser utanför campus, framförallt via internet, har ökat kraftig de senaste åren, den trenden kommer med största sannolikhet att fortsätta. Av de 7 500 nya studenterna förväntas närmare 4 500 läsa i Umeå och de övriga på Campus Skellefteå, Campus Örnsköldsvik, i Kiruna, Lycksele eller via nät- och distanskurser.

Uppgifter från teknisk-naturvetenskaplig fakultet:

Civilingenjörsutbildningen ökar med 81 procent, från 174 antagna i fjol till 315 antagna i år, populära program är energiteknik och det nya programmet industriell ekonomi. Den tvååriga processoperatörsutbildningen, som nästan har tredubblat sin antagning, startar i år i Gällivare, Kiruna och Umeå. Dessutom har basåret, som ger behörighet till tekniska och naturvetenskapliga utbildningar, ökat från 173 antagna i fjol till 295 i år.

För mer information om studentstatistik kontakta:

Henrik Stenwall, utredare, planeringsenhetenTel: 090-786 58 88
Mobil: 070-245 77 81

Något av det som händer under inskrivningsveckan:Välkomstarrangemang


Studenterna hälsas välkomna med en välkomstmässa torsdag den 3 september kl. 10-15 i Universumhuset.
 En mängd utställare med anknytning till studentlivet, visar upp sin verksamhet, bland annat studentföreningar, kultur- och idrottsföreningar, universitets- och kommunverksamheter, bildningsförbund och myndigheter. Det bjuds också på tävlingar, uppträdanden och mycket annat. Studenterna kan även köpa begagnade cyklar på mässan. Förutom Umeå universitet och studentkårerna står Umeå kommun bakom arrangemanget.

 


Kultur på campus presenterar "Sulo möter Brunner"

Diamond Dogs-ledaren Sulos nya album blandar punkig nerv med blues och soul. Texterna är personliga tolkningar av Ernst Brunners dikter. Sulo turnerar ihop med sina musiker och Brunner själv, där rockvisorna varvas med uppläsning, och de olika konstarterna förstärks av varandra.

Inskrivning


Medicinska studentkåren (MSU)

Inskrivning för alla studenter som läser vid medicinska, hälsovetenskapliga eller odontologiska utbildningar: Kårhuset Villan i sjukhusparken, den 31 augusti och 1 september, kl. 10–16.http://medicinska.se

Umeå naturvetar- och teknologkår, NTK

Inskrivning för alla nya studenter som läser tekniska, naturvetenskapliga eller designutbildningar den 31 augusti–1 september kl 9.00–16.00 på Kårhuset Origo. http://www.ntk.umu.se/

Umeå studentkår

Alla som studerar på samhällsvetenskapliga eller humanistiska fakulteten eller vid Umeå School of Education får inbetalningskort hemskickade. Det hålls därför ingen inskrivning. www.umeastudentkar.se

UtbytesstudenterNu är våra utbytesstudenter på intåg. De anländer under nästa vecka, framför allt under måndagen och tisdagen den 24 och 25 augusti. I år är de 442 studenter från hela världen. På tisdag den 25 augusti börjar ett introduktionsprogram för studenterna. De får en introduktion om hur det är att läsa vid Umeå universitet och de får också bekanta sig med Umeå och lära sig mer om staden.Programmet

Frågor om programmet kan ställas till:
Evor Lundgren 090-786 9741 och Monika Larsson 090-786 6087.

Från dessa länder kommer de studenter som studerar via olika utbytesavtal:
Australien 2, Belgien 10. Brasilien 3, Danmark 1, Estland 1, Finland 12, Frankrike 57, Grekland 4, Guatemala 1, Holland 8, Irland 16, Italien 19, Japan 1, Jordanien 1, Kanada 10, Kina 6, Litauen 5, Nicaragua 2, Polen 15, Portugal 3, Rumänien 2, Ryssland 13, Schweiz 1, Indien 3, Slovakien 3, Slovenien 2, Spanien 27, Storbritannien 31, Taiwan 2, Tanzania 2, Tjeckien 7, Turkiet 25, Tyskland 115, USA 7, Vietnam 12, Österrike 13.


Utveckling av campus

Just nu pågår flera utvecklingsprojekt vid Campus Umeå för att göra området till en än mer attraktiv plats som ska uppmuntra till kreativitet och ge inspiration:
Läs mer om projekten Kontaktperson:Umeå universitet: Lennart Arnesson 070 – 667 86 50
Akademiska Hus: Berndt Elstig 090 – 17 62 23


De första arkitektstudenterna kommer

Måndagen den 31:a augusti klockan 09.00 hälsas de 60 nya arkitektstudenterna välkomna i hörsalen på Tullkammaren. Arkitektutbildningen vid Umeå universitet blir den fjärde i landet, den första som startat sedan 1966.

Studenterna kommer att utbildas genom konstnärliga processer och metoder för integrerad design. Skolan profilerar sig inom två områden. Det ena är hållbar utveckling. Det andra är att betrakta arkitektur som en intervention. Arkitekturen ska betraktas ur ett holistiskt perspektiv där arkitekten har etiskt och estetiskt ansvar. Det internationella perspektivet är också en viktig del av skolans profil.

Nästa höst flyttar studenterna in i Arkitekthögskolans nya byggnad på Konstnärligt campus.

Mer information on arkitektutbildningen Artikel om utbildningen Artikel om Konstnärligt campus

Kontaktperson arkitekthögskolan:
Thomas Olofsson, föreståndare ArkitekthögskolanTel: 090-786 67 10Mobil: 070-340 64 21
E-post: thomas.olofsson@arch.umu.se

Kontaktperson konstnärligt campus:
Staffan Uvell, seniorkonsult090-786 55 16070-645 92 95
E-post: staffan.uvell@adm.umu.se

Fler nya utbildningar som startar i höst:

Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi
Mer information
Processoperatörsutbildning på nya orter

Redaktör: Carina Dahlberg