"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-01-19 Uppdaterad: 2023-02-03, 15:05

Ökat intresse för internationella utbildningar vid Umeå universitet

NYHET Intresset bland internationella studenter att studera vid Umeå universitet fortsätter att öka. Höstens internationella masterutbildningar visar på en ökning av sökande med över 20 procent jämfört med hösten 2022.

Den 17 januari kom beskedet om hur många som sökt internationella masterutbildningar för höstterminen 2023 vid Umeå universitet. Ansökan visar ett fortsatt ökat intresse för våra utbildningar med en ökning på över 20 procent om man jämför med förra årets hösttermin. Intresset för internationella masterutbildningar är en trend som har ökat de senaste åren.

Intresset för de internationella masterutbildningarna är högt inom affärsutveckling, redovisning, management, marknadsföring och finansiering. Det är utbildningar som ges av Handelshögskolan.

– Det är glädjande att så många är intresserade av våra utbildningar och att våra profiler uppfattas attraktiva. Särskilt glädjande är det med det stora antalet sökande till vårt nya kandidatprogram. Det ser vi som en bekräftelse på att vi tänkt rätt med specialiseringen mot internationalisering och datadrivet beslutsfattande. Vi har också satsat extra på att marknadsföra det nya programmet säger Sofia Isberg, utbildningsansvarig vid Handelshögskolan.

Det är inspirerande och roligt att intresset för våra internationella masterutbildningar är högt och fortsätter att öka.

Ansökningen till Umeå universitet visar att det är ett stort intresse för masterutbildningar inom folkhälsa, psykologi, miljövetenskap, matematik och hälsopsykologi. De olika utbildningarna i folkhälsovetenskap har sedan länge haft ett högt söktryck och det tvååriga progammet i folkhälsa i placerar sig på nionde plats bland de mest sökta masterutbildningarna på alla Sveriges lärosäten. Det har även varit stort intresse för den nya utbildningen Masterprogrammet i medicinsk teknik.

Umeå universitet har också ett ökat intresse till de program som ges på kandidatnivå: Internationella ekonomprogrammet och Kandidatprogrammet i Life Science.

– Det är inspirerande och roligt att intresset för våra internationella masterutbildningar är högt och fortsätter att öka. Nu hoppas vi att alla blivande studenter tackar ja till sin plats och att vi ses till hösten, säger Cathrine Norberg, vicerektor för utbildningsfrågor vid Umeå universitet

För samtliga universitet och högskolor har intresset ökat för internationella masterutbildningar med drygt 8000 fler sökningar till höstterminen 2023, en ökning med ungefär 10 procent totalt.

Läs hela UHR:s nyhet med statistik från alla Sveriges lärosäten