"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2011-09-28

Ovanligt manetfynd utanför UMF

NYHET En öronmanet påträffades vid Lördagshällan, en timmes båtresa från Umeå marina forskningscentrum, idag. "Det är jätteroligt! Mig veterligen har man inte hittat öronmaneter norr om Sundsvall tidigare, i alla fall inte på svenska sidan", säger Jan Albertsson, marinbiolog och miljöanalytiker vid UMF.

Öronmaneten (Aurelia aurita) är vanligt förekommande i de södra delarna av Östersjön och kan stundom ses i stora drivor där. Men i Bottniska viken är de alltså ovanliga. Det finns rapporter om att de påträffats utanför Sundsvall, men så långt norrut som i Norra Kvarken verkar de inte ha setts.

- Öronmaneter har ett fastsittande stadium då de fäster på stjälkar i vattnet. Men det verkar som att maneterna inte klarar av vår låga salthalt i det stadiet. De exemplar som påträffas norrut är därför vuxna individer som flyter med strömmarna, förklarar Jan Albertsson.

Rapporteras till Länsstyrelsen

Öronmanetet hittades när UMF:s personal var ute för att samla in djurplankton till kommande försök i mesokosmanläggningen.

- Det är jätteroligt att de hittade en manet! Jag ska kontakta Länsstyrelsen och rapportera detta, säger Jan Albertsson.

Foto: Erik Selander/Azote

Redaktör: Andrea Gillgren