"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-08-20

Owl Project på Bildmuseet

NYHET På söndag öppnar Bildmuseet en utställning av den brittiska konstnärsgruppen Owl Project som gör digitala musikobjekt i trä. På lördag innan vernissagen ger konstnärerna en workshop där ett antal Umeåbor får bygga en egen "iLog Photosynthesiser".

Inspirerade av snickeri, hobbyelektronik och open source-
teknologi skapar Owl Project innovativa och skulpturala musikobjekt. I kombinationen av digital teknik och traditionellt hantverk kan instrumenten förstås som kritik mot slit-och-slängteknologi och en kommentar till interaktionen mellan människa och maskin. De väcker hantverksnostalgi men också frågor om en växande konsumtionskultur.

Utställningen visar bland annat två nya maskiner som undersöker potentialen av att skapa ljud med hjälp av ett sågblad. BiSaw Synth är en av Owl projects uppfinningar som kan spela på ett sågblad på ett varierat vis. Resultatet är en maskin som genererar intressanta ljud på ett humoristiskt vis.

Pedalmanövrerade Treadle Synth ger både kraft och tempo till att skapa elektroakustisk musik. Den använder snurrande sågblad för att generera pulserande ljus samt olika ljudfrekvenser. Från varje individuellt sågblad uppstår ett nytt ljus och en ny ton ton eller ljud något som till viss mån påminner om den klassiska Hammondorgeln.

I anslutning till utställningen på Bildmuseet ger Owl Project en workshop där deltagarna får bygga egna digitala musikspelande maskiner av trä. En digital ljudslinga byggs in i ett vedträ, iLog Photosynthesisern får hörlurar och laddas med hjälp av en solcell som fungerar som sensor för både ljus och ljud.

Owl Project har sin bas i Manchester och består av konstnärerna Simon Blackmore, Antony Hall och Steve Symons. De tre konstnärerna arbetar även med individuella projekt inom konst, vetenskap och teknologi.

För mer information

Cecilia Andersson, intendent Bildmuseet
cecilia.andersson@bildmuseet.umu.se
090-786 6684

Redaktör: Helena Vejbrink