"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2016-09-30

P1-morgon: Forskare kommenterar rapport om nya polisorganisationen

NYHET I dag presenteras den första delrapporten från Statskontorets utvärdering av hur den nya polisorganisationen fungerar. I Sveriges Radios program P1-morgon, berättar forskaren Lena Landström om bakgrunden till omorganisationen. Hon kommenterar också den kritik som framförts.

– Jag kan delvis förstå kritiken. När man gör en väldigt stor omorganisation, med över 28 000 anställda, och det skapas nya tjänster som ska tillsättas, så blir det ju väldigt rörigt i organisationen innan det har satt sig, säger Lena Landström, lektor vid juridiska institutionen, till Sveriges Radio. Hon förklarar:

– När man beslutade om omorganisationen så tittade man på ledningsstrukturerna och vid genomförandet tillsattes chefer uppifrån och ned i en struktur med chefer på flera nivåer. Den ledningsstrukturen utgår från verksamhets- och arbetsledningsansvaret, som finns inom alla organisationer och på alla arbetsplatser. När det gäller den polisiära verksamheten finns också det rättsliga beslutsfattandet och det operativa ledarskapet. Det innebär ett annat spår för ledning och beslutsfattande och det spåret har inte varit i fokus inför omorganisationen.

Sveriges Radio: Statskontoret som kommer med den här delrapporten ska även komma med rekommendationer, vad tycker du borde rekommenderas?

– Att fundera över prioriteringarna så att man inte springer på alla bollar och jobbar med allting samtidigt. Jag tror också att det dagliga arbetet, ska vara i fokus.

Sveriges Radio: Kommer de kunna lösa problemen så att organisationen blir mer effektiv och att poliserna kan göra sitt jobb?

– Jamen, det måste vi ju tro på, säger Lena Landström i P1-morgon.

Hör intervjun i P1-morgon

Redaktör: Sofia Strömgren