"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-04-15

Praktiken ledde till en anställning

NYHET Patrik, 31 år, går sista året på Kulturentreprenörsprogrammet men har redan fått besked om att han har ett arbete som väntar på Profilteatern som producent och projektledare.Han är säker på att Kulturentreprenörsprogrammet har gett honom rätt kompetenser, kunskaper, och inte minst ett bra nätverk som gynnat hans egen och de andra studenternas yrkeskarriärer.

Till sommaren går den första kullen Kulturentreprenörer arbetsmarknaden till mötes. När utbildningen startade hösten 2011 var Patrik Ågren en av de som sökte och kom in. Efter utbildningen väntar jobb på Profilteatern i Umeå.  

- Jag kommer dels att jobba med deras ordinarie verksamhet men också med en skräckteaterfestival som går av stapeln 2014. Vi har hållit på mycket med projektplanering under utbildningen vilket jag tar med mig, men också en del annat som marknadsföring och kommunikation som jag kommer ha nytta av.

Vad fick dig att söka utbildningen?
Jag hade under fyra års tid pluggat en massa fristående kurser inom humaniora, bl a Musiketnologi och Drama-teater-film. Mest A- och B kurser vilket gjorde att jag saknade en riktig examen. Efter flera års harvande i turnerande rockband som till slut rann ut i sanden dök den här chansen upp. Jag tänkte att det var det ultimata sättet att knyta ihop alla mina erfarenheter i en konkret utbildning.

Vad tycker du om utbildningen?
Den har varit superbra för mig. Den har gett mig möjligheten att göra flera olika saker, olika projekt. Jag har kunnat styra och prova på det som har varit mest intressant för just mig, de fält som jag är intresserad av. Den ger en bred kompetens, man får chansen att träffa och göra många intressanta kontakter, och det är fritt att göra det som bäst passar en själv.

Hur har du försökt du styra din utbildning för att ge dig de bästa framtidsutsikterna?
Jag har försökt styra, med viss ångest och med blandade resultat. Det slumpade sig så att chansen till en intressant praktik dök upp under sista terminen som en plan B, på Profilteatern. Jag tog den och det blev hur bra som helst. Det bästa är nog att tänka strategiskt, men också med hjärtat och magkänslan, och sen även ha lite tur.

Har du haft funderingar på att starta eget företag?
Vi får kunskaper och kompetenser för att kunna starta företag. Just den biten har inte intresserat mig så mycket, även om jag fått upp ögonen i viss mån för den möjligheten, så man ska aldrig säga aldrig.

Du har inte hunnit examinerats från utbildningen men har redan fått ett jobb. Är du nöjd med det eller har du också andra framtidsplaner?
Jag är mer än nöjd just nu, rent professionellt. Vart jag är om två-fem-tio-år är inte ens lönt att försöka spekulera i, livet tar såna märkliga och slumpmässiga vägar ibland. Annars vill jag fortsätta spela musik som jag nyligen börjat med igen, men jag tänker inte säga upp mig från mitt dagjobb, så att säga.

Läs mer om Kulturentreprenörsprogrammet 

Redaktör: Therese Högberg