"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-03-13

Pressinbjudan: NASA besöker Umeå universitet och pratar rymdfärdsforskning

NYHET På en rymdfärd till Mars måste tonvis med avfall tas om hand – och med det får NASA svensk hjälp. Två forskare från NASA Kennedy Space Center besöker denna vecka Esrange i Kiruna och Umeå universitet under värdskap av miljökemisten Stina Jansson. Torsdagen den 15 mars håller forskarna en öppen föreläsning i Umeå.

Annie Meier, Stina Jansson och Paul Hintze på studiebesök på Esrange. Foto: privat

– En del i det samarbete som vi nu startat upp med NASA är att kunna utvärdera hur olika avfallsbehandlingsmetoder fungerar och då känns det roligt att få bjuda in Paul Hintze och Annie Meier till vårt universitet och till mitt labb, nu när jag har fått vara på Kennedy Space Center i Florida och se vad de jobbar med, säger Stina Jansson, universitetslektor på Kemiska institutionen vid Umeå universitet.

I fjol erhöll Stina Jansson ett anslag från Vinnova som gjorde det möjligt för henne att tillbringa sex månader på Kennedy Space Center. Som gästforskare har hon arbetat inom Exploration Research and Technology Programs, och projektet Trash-to-Gas, som fokuserar på att utveckla och testa tekniker för omvandling av avfall till gas och andra användbara produkter under en rymdresa till Mars.

– Det var otroligt spännande och lärorikt, en upplevelse som jag aldrig hade kunnat föreställa mig på förhand hur häftigt det skulle bli! Dessutom har flera spännande samarbetsprojekt startat upp som resultat av mitt besök, inte bara kopplat till Trash-to-Gas utan även andra miljötekniska applikationer.

NASA-forskarna Paul Hintze och Annie Meier som under denna vecka besöker Kiruna och Umeå arbetar framför allt med behandling av avfall på långa rymdfärder, men även en hel del med katalytisk omvandling av CO2 (Mars-atmosfär) till metan och vatten.

En viktig aspekt är att studera hur teknikerna beter sig i mikrogravitation, det vill säga det som brukar kallas tyngdlöshet.

– Där är Sverige bland de länder i världen som har bäst infrastruktur för att kunna studera det, genom sondraketsflygningar vid Esrange i Kiruna. Så därför var det intressant för oss att få komma och besöka Esrange också, säger Stina Jansson.

För journalister:

Torsdag den 15 mars håller NASA-forskarna Paul Hintze och Annie Meier en öppen föreläsning klockan 14-16, Lilla hörsalen KBE301, KBC

Efter föreläsningen finns möjlighet för journalister att intervjua forskarna.

Mer information om projektet Trash-to-Gas:

https://www.nasa.gov/centers/kennedy/about/sustainability/trashtogas.html

https://www.youtube.com/watch?v=gkqyetnML3o

https://ntrs.nasa.gov/search.jsp?R=20170009588

https://www.launch.org/videos/nasa-paul-hintze

För mer information, kontakta gärna:

Stina Jansson, Kemiska institutionen vid Umeå universitetTelefon: 090-786 76 22, 070-6567217
E-post: stina.jansson@umu.se

Redaktör: Ingrid Söderbergh