NYHET
Kungliga Vetenskapsakademien har beslutat att tilldela Flormanska belöningen till Changchun Chen vid Umeå universitet. Prissumman är 135 000 SEK.
Changchun Chen universitetslektor på Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet.
BildIngrid Söderbergh
Det är en bra signal och uppmuntran för mig att fortsätta forska
– Det känns fantastiskt! Det var helt oväntat eftersom det finns så många utmärkta duktiga forskare vid Umeå universitet och i Sverige som gör riktigt bra forskning", säger Changchun Chen, universitetslektor på Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet. Det är en bra signal och uppmuntran för mig att fortsätta forska.
Juryns motivering är "... för att med nematoden C. elegans som modell ha klarlagt neurala processer som reglerar fysiologiska och beteendemässiga anpassningar för överlevnad under extrema levnadsförhållanden”.
Changchun Chen är en molekylärbiolog som bedriver grundforskning och har arbetat vid Umeå universitet sedan början av 2018. Med C. elegans som huvudsaklig modell fokuserar han och hans grupp på att avslöja nya och bevarade mekanismer som driver beteendemässiga och fysiologiska svar på stressförhållanden. Detta inkluderar hypoxi-inducerade ätstörningar, den anmärkningsvärda toleransen hos vissa djur mot fullständig syrebrist, och de neurala och immunologiska svaren på bakteriella patogener.
– Anledningen till att jag använder C. elegans som modellsystem i mina experiment är att det är ett av de enklaste djuren med ett nervsystem, men det är genetiskt mycket kraftfullt, med en rik uppsättning verktyg tillgängliga för forskning, säger Changchun Chen.
Viktigt är att många gener och cellulära processer är mycket bevarade mellan C. elegans och människor, vilket gör att forskare kan få molekylära insikter som ofta kan översättas till mer komplexa system. Några välkända exempel är programmerad celldöd, RNAi och mikroRNA.
Innan han kom till Umeå universitet studerade Changchun Chen förebyggande medicin vid Shanghai Medical College, följt av en doktorsavhandling i jästgenetik vid Umeå universitet under handledning av professor Anders Byström, och avslutade med postdoktoral utbildning vid Cambridge UK, där han studerade neural kontroll av aggregationsbeteende hos C. elegans.
Prisceremonin kommer att äga rum den 27 november i Stockholm.