"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-09-04

Professor från Kina luftar kunskaper i stadsventilation

NYHET Kina har framstående forskning inom området klimat i urbana miljöer. De har som bekant jättestora problem med luftföroreningar i Beijing och andra stora städer. På torsdag besöker professor Jian Hang, från Sun Yat-Sen University i Kina, Umeå universitet och håller en föreläsning om stadsmikroklimat och byggd miljö.

God ventilation inomhus förbättrar den termiska komforten och minskar spridning och överföring av smittsamma sjukdomar. På samma sätt kan en hållbar stadsventilationsdesign bidra till med utspädning och minskad exponering av föroreningar för stadsbor, särskilt för dem som bor i byggnader nära större vägar.

- Det här blir intressant! Jian Hang ska dels prata om sin forskning om klimat i urbana miljöer och dels ge lite nya perspektiv för framtiden, säger Thomas Olofsson, professor på Institutionen för tillämpad fysik och elektronik, som tillsammans med Bin Yang är värd för besöket.

En viktig del av Jian Hangs forskning handlar om att göra teoretiska modeller av hur luft flödar i stadsmiljöer, vilket är en mycket komplex fråga. På Högskolan i Gävle finns ett laboratorium där flöden kan mätas experimentellt. Detta kommer Jian Hang också att besöka under sin vistelse i Sverige.

Kontakten med Jian Hang initierades just genom Högskolan i Gävle och professor Mats Sandberg, som Thomas Olofsson och hans forskargrupp samarbetat med.

Har ni fler samarbeten med forskare i Kina?

- Vi har just inlett ett konkret samarbete med Xi'an University of Architecture and Technology. Det initierades då de rekryterat Bin Yang, som varit forskarassist på vår institution. I det aktuella samarbetet så är en viktig del experimentella undersökningar av ventilation i både urbana miljöer och i byggnader, säger Thomas Olofsson.

Om föreläsningen:

Tid: 6 september klockan 13: 00-14: 30,
Plats: TB 311, Teknikhuset, Umeå universitet

För mer information, kontakta gärna: