Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 24 nov, 2016

Räkmacka för 80 nyfikna ingenjörsstudenter

NYHET Den 9 november möttes 80 ingenjörsstudenter och 6 ingenjörer från Umeå och Örnsköldsvik på mötesplats Räkmacka för att lära känna varandra och se vilka möjligheter det finns till arbete i regionen efter examen.

Syftet med Räkmacka är att matcha studenternas kompetens med näringslivets och samhällets behov, för att bidra till en hållbar och ännu starkare region. Den första Räkmackan arrangerades i februari 2011 och sen dess har mer än 2100 studenter och över 140 företag och organisationer fått chansen att lära känna varandra närmare.

Den här gången låg fokus på byggteknik och energiteknik, och studenter från programmen för byggteknik respektive civilingenjörs- och högskoleingenjörsprogrammen i energiteknik mötte ingenjörer från Umeå och Örnsköldsvik, som tidigare studerat vid Umeå universitet. Medverkande var TM konsult i Örnsköldsvik, Martinsons, Umia, Umeå Energi, WSP Group samt Örnsköldsviks och Nordmalings kommuner.

Malin Vikström på Externa relationer berättar att dagen var mycket lyckad.
— Räkmacka är verkligen givande för alla inblandade! Företagen får väldigt fina kontakter som ofta leder till praktik, exjobb eller anställningar, och studenterna verkligen älskar Räkmacka. De får lyssna till intressanta presentationer och höra mycket positivt om karriärvägar och val man kan göra i yrkeslivet. Det ger inspiration och blir en kick för deras framtid.

Julia Flink, projektör/konstruktör från WSP Group, var en av de som föreläste och träffade studenterna. Hon började jobba på WSP i mars 2016 – en månad efter examen.

— Jag läste en tilläggskurs som heter Introduktion till ingenjörsarbete, där det ingick möten med tre företag. När jag fick veta att WSP jobbade med bland annat energieffektivisering kände jag att det var det jag ville jobba med. Jag skickade in en intresseanmälan och blev anställd, berättar Julia Flink.

Julia Flink tycker att Räkmacka är ett bra sätt för studenter och näringsliv att mötas.

— Jag tror att det är väldigt nyttigt för studenter, som annars inte har så mycket med företag att göra under utbildningen, och även för företagen i Umeå och Ö-vik, för att behålla ungdomarna här. Det finns så många vägar att gå efter utbildningen, och Räkmacka ger en inblick i flera olika företag och vad man kan jobba med.

Per Lindahl, kontorschef och projektledare, deltog i Räkmacka som representant för TM Konsult i Örnsköldsvik.
— Det är viktigt för oss att möta studenter, höra vad de har för förväntningar på sina yrkesval och se hur de reagerar på den verklighet vi målar upp av arbetslivet. Vi vill vara ett naturligt val för studenterna när de söker praktikplats och arbete efter skoltiden. Vi tror att vi kan locka till oss studenterna genom att visa upp vårt familjära företag med trygga norrländska rötter, säger Per Lindahl. 

Han tyckte att arrangemanget för ingenjörsstudenterna var lyckat.

— Det var jättetrevligt. Jag fick många bra frågor efter föredragningen och bra feedback. Några har också sökt praktikplats redan. Kul också att få höra de andra föredragningarna från dem som nyligen kommit ut i arbetslivet!

— En utmaning för ingenjörsbranschen idag är tillexempel pressade ramavtal i framför allt den offentliga sektorn och lägre intagningskrav på vissa skolor gör att kvaliteten riskerar sänkas i branschen. Där måste vi vara på vår vakt. Men jag tror att svåra och intressanta projekt triggar ungdomar idag. Det är inte bara "plikten framför allt" längre, och det får man vända till sin fördel, säger Per Lindahl.

André Ruth, koncernstrateg och ägare på Umia, var också med på Räkmackan, och berättar att Umia är med i Räkmacka för att kunna rekrytera duktiga ingenjörer, och ge ingenjörsstudenterna en bild av vad man kan jobba med.

— Det är ett trevligt sätt att träffa intresserade studenter. Det här var andra gången vi var med. Första gången ledde det till att vi anställde tre ingenjörer. En utmaning för branschen är att få de unga att inte ha så bråttom. Som ny vill man gärna ha ett konstruktionsjobb direkt, men vi vill att man ska få en bredare erfarenhet först. Vissa har inte tålamod nog att vänta och söker sig vidare istället. Det måste vi förhålla oss till, säger André Ruth.

Räkmacka drivs och arrangeras i ett samarbete mellan Umeå Näringslivsservice, Örnsköldsviks kommun, Enheten för externa relationer vid Umeå universitet, Umeå studentkår, Umeå naturvetar- och teknologkår samt Umeå Medicinska Studentkåren.

Skribent: Jessica Larsson Svanlund

Redaktör: Malin Vikström