"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-11-11

Rekordmånga besökare när universitetet bjöd in till Öppet hus

NYHET Rekordmånga elever från hela norra Sverige besökte Umeå universitet under Öppet hus för att se och uppleva hur det är studera och leva studentliv i Umeå. – Vi är glada att så många elever besökte oss och att det blev väldigt lyckat att flytta dagen till höstterminen, säger Sofia Wiesler, en av arrangörerna från Umeå universitet.

Text: Johanna Fredriksson

Vintern bestämde sig för att anlända med ett ymnigt snöfall från morgon till kväll när Umeå universitet slog upp dörrarna till Öppet hus den 9 november.  
Ett 30-tal bussar stannade till utanför Universum för att släppa av gymnasieelever från hela norra Sverige, samtidigt kom elever från Umeås gymnasieskolor ut från Aula Nordica där de varit på introduktion för dagen, i en strid ström gick de tillsammans mot Lindellhallen tidigt på förmiddagen.  

Lindellhallen pumpade av liv och puls – dj, montrar med kårpubar, Brännbollsyran, Visit Umeå, Overallens vänner och en del andra skapade stämning för att berätta om studentlivet. I en annan del av Lindellhallen hade Umeå studentkår och Bostaden byggt upp och inrett ett studentrum i verklig skala tillsammans med second hand-butiken Röda korset. Bostaden fångade upp alla nyfikna besökare för att informera om bästa sättet att få tag i bostad.  

En av dem som hittat dit var 23-åriga Hanna Krisby, som hade tagit sig hela vägen från en ort söder om Malmö.  
– Jag kom upp enbart för den här dagen, för Umeå är en av få universitet som har dietistprogrammet, berättade hon.  

I Lindellhallens hörsalar arrangerades några av dagens drygt 120 infopass om över 80 utbildningar, att plugga utomlands, hur man kan bygga sin egen utbildning, vilka möjligheter det finns för stöd under studierna och en del annat.  

Fick testa på

Alla övriga utställarna och infopass fanns i Samhällsvetarhuset, Rotundan, Aula Nordica och Humanisthuset. Där var tempot lite lugnare och fokus på att prata med besökarna och låta dem testa allt från att ha på sig en skyddsväst och ta fingeravtryck vid Polishögskolans monter, samtala med en filosof och se experiment med flytande kväve.

Utplacerade över hela campus fanns anställda och studentambassadörer med “Fråga mig”-tröja för att svara på allt från hur man hittar rätt till studierelaterade frågor.  

En av besökarna som gick mellan utställare och infopass var gymnasieeleven Samuel Andersson. Han hade följt med sin skola till Öppet hus, men har redan sikte på universitetsstudier i framtiden.  
– Jag tycker att det är en självklarhet att plugga vidare, sa han.

Tidigare år har universitetet arrangerat öppet hus i februari men uppehållet under pandemin gav utrymme att tänka om och flytta det till hösten. Anledningen är att det ger gymnasieeleverna mer tid att fundera igenom om de ska söka någon utbildning inför nästa höst, där ansökningarna ska vara inne senast den 17 april.
Engagemanget bland de 3 500 gymnasieeleverna som besökte universitetet under dagen ger anledning att tro att det var ett lyckat beslut.  
–  Vi slog rekord i antal besökare och det var en mycket god stämning runt om hela campus. En extra eloge till alla medverkande utbildningar och samarbetspartners för deras engagemang för att göra en så bra dag som möjligt för våra besökare, säger Sofia Wiesler, kommunikatör och en av arrangörerna från Umeå universitet.