"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2016-05-27

Saara Ekström / Alkemi

NYHET Söndag den 12 juni öppnar två nya utställningar på Bildmuseet. En av dem presenterar ett urval av Saara Ekströms allra senaste verk: video, fotografi, text och installationer som utgår från hennes fascination över alkemiska processer. Välkommen till pressvisning på torsdag 9 juni kl 10:00.

Utställningen Fouad Elkoury / Den bästa dagen förhandsvisas vid samma tillfälle, och båda konstnärerna finns på plats för att presentera sina verk. Medverkar gör också kuratorn Laura Köönikkä, Finnish Art Agency.

Alkemi. Liv och död, blomning och vissnande, attraktion och avsky utmanar varandra i Saara Ekströms provocerande estetik. Hon sammanför kontrasterande fenomen på oväntade och oroande sätt, och ifrågasätter så våra föreställningar om vad objekt och material symboliserar.  Främst arbetar Saara Ekström med fotografi och video, men även med text, ljud och skulpturala installationer. Utställningstiteln Alkemi refererar till förädling och förändring av symboliska värden.

Det 3-kanaliga videoverket Fantasma (2016) för med kamerans hjälp betraktaren genom drömska, förvirrande och förfallna utrymmen i ett akvarium som öppnades i Köpenhamn 1939. Ett annat verk i utställningen är en serie fotografier som sätter fokus på saker som vi ser dagligen men sällan observerar med noggrannhet. Utsökt ljussatta mot enfärgade bakgrunder får kompositioner av bildäck, plaststolar och andra vardagliga objekt en upphöjd status.

Inventarium (2016) presenteras i form av en tidning som delas ut gratis till besökarna. Verket skildrar de tillbakadragna bröderna Homer och Langley Collyers öde bland enorma mängder ackumulerade ägodelar, något som så småningom kom att leda till deras tragiska död 1947.

Samlande, kategorisering och smuts är också ledord för videoverket Orakel (2016).Verket för samman antropologiska objekt med pseudo-antropologiskt material, skräp som samlats från gatan. Kollaget Alkemi (2016) är ett platsspecifikt verk som kopplar samman och knyter an till de övriga verken i utställningen.

Saara Ekström (f. 1965, Finland) har ställt ut i USA, Brasilien, Japan och på olika platser i Europa. Hennes verk finns i ett flertal offentliga samlingar och hon har nominerats till prestigefyllda priser, däribland Ars Fennica och Carnegie Art Award.

Utställningen har kuraterats i samarbete med Laura Köönikkä, Finnish Art Agency. Tack till Kulturfonden för Sverige och Finland.

Pressvisning: Torsdag 9 juni kl 10:00
Pressbilder: www.bildmuseet.umu.se/aktuella_pressbilder
Vernissage: Söndag 12 juni kl 14:00

För mer information

Frågor om pressvisning, bilder, intervjutid etc.Helena Vejbrink, presskontakt Bildmuseet
helena.vejbrink@bildmuseet.umu.se, 090-786 9073

För mer information om Saara Ekströms utställning, kontaktaKatarina Pierre, museichef Bildmuseet
katarina.pierre@bildmuseet.umu.se, 090-786 9632

Redaktör: Helena Vejbrink