"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2010-03-09

Samiska veckan också på Umeå universitet

NYHET Samiska veckan ger spännande avtryck också på universitetet. Här bjuds det på seminarier, film, utställning, musik och utomhusaktiviteter på campus som rensläde och lassokasting, samiska berättelser i tältkåta och samisk mat.

CeSam bjuder in till repatrieringsseminarium med internationella höjdare, Kultur på Campus bjuder på lunchkonsert med jojk, och även utomhus på campus kommer man att kunna ta del av samisk kultur och samiska aktiviteter. Bildmuseet visar dessutom filmer med samiskt tema och Universitetsbiblioteket en unik samisk journalfilm och samisk bokskatt.

Konstfilm och musikvideo på Bildmuseet Under hela den samiska veckan visar Bildmuseet två filmer av Liselott Wajstedt: Faces, om samefolket och dess landskap, ansikten mot en avlägsen bakgrund av ståtliga fjäll (2008). Árvas, en musikvideo med Sofia Jannok och Peter Tikkanen Trio (2009).
Läs mer

Unik samisk journalfilm och samisk bokskatt
En svensk journalfilm från 1926 och världskartor ur ett samiskt perspektiv tillsammans med litteratur ur den samiska bokskatten är universitetsbibliotekets bidrag till den samiska veckan. Utställningen öppnar 5 mars och pågår till den 28 mars. Läs mer

Toppforskare om återförande av det samiska kulturarvet Frågorna kring återföringen av det samiska samlar en rad intressanta föreläsare till ett tvådagars seminarium i Umeå 11–12 mars. Föreläsningarna är öppna för alla intresserade. Arrangörer är Centrum för samisk forskning och Västerbottens museum.
Läs mer

Rensläde, souvas och samiska berättelser På fredag 12 mars får campus besök av Båtsuojs renar. Studenter och anställda har möjlighet att åka efter dragrenar, kasta lasso, lyssna på berättelser om samernas liv och köpa god samisk mat. Tältkåta med renskinn och eldstad.Vi hoppas på soligt väder på campus kl 11.00 till ca 15.00.
Läs mer

Lunchkonsert med Àra Samisk jojk möter nordiska harmonier i en vild blandning av jazz, altpop och världsmusik under Kultur på campus luncharrangemang på fredag 12 mars. Àra består av Simon Issát Marainen, Axel Olle Sigurd Andersson, Daniel Wejdin, Johan Asplund och Christian Augustin. Lärarutbildingshuset kl 12.10.
Läs mer

Redaktör: Helena Vejbrink