"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-06-26

Sex & Capital i Rovaniemi

NYHET The 9th European Feminist Research Conference (EFRC) arrangerades av AtGender och huserade detta år på Universitetet av Lappland. Trots det svåra ekonomiska läge som präglar många universitet i Europa fanns det deltagare från hela världen med.

Onsdag:

Minibussen tog oss upp genom Sverige och in i de norra delarna av Finland under onsdagsmorgonen. Vi stannade för en tidig lunch på Paltzerian i Piteå och med paltkoman krypande i kroppen gick det relativt fort att åka de 50 milen upp till Rovaniemi. Med i bussen var förutom jag själv: Ann Öhman, Jennie Brandén, Hanna Bäckström, Johan Hallqvist och Sharmin Ahmed. Och efter oss fanns ytterligare en bil med Linda Berg, Elin Kvist och Erika Sörensson.

Eftersom Sharmin hade bra koll på finska fick vi hjälp att läsa vägskyltar och hitta till universitetsområdet. Det var i sista stund vi parkerade minibussen utanför universitetet och medan invigningstalaren gjorde sig redo slog vi oss ner i stolarna i en ljus och fin plenumsal.

Rauna Kuokkanen var först ut och eftersom vi befann oss i de nordliga breddgraderna var det en bra inledning att höra om hennes forskning kring ursprungsbefolkning och självbestämmande utifrån ett intersektionellt perspektiv där genus, etnicitet, mänskliga rättigheter, samt strukturer rörande våld samverkar.  När det var dags för frågor fick jag en första inblick i bredden av nationaliteter trots konferensens geografiska läge. Alla som ställde frågor var från andra länder än Finland och det kändes uppfriskande.

Efter öppningsseminariet tog vi oss till hotellet och till vår glädje hade vi (utan kostnad) blivit förflyttade till ett helt nyrenoverat lyxhotell. Trots viss problematik med rum där lampor blinkar, dörrar inte låses och skyltfönster rakt mot gatan vaknade de flesta av oss fulla av energi till en fin och fräsch frukost full av rawfood-rätter och färsk frukt.

Torsdag:

Torsdagen började med två keynotes efter varandra som båda talade om konferensens tema, sex och kapital, genom att belysa prostitution.

Souvi Ronkainen från universitetet i Vasa kritiserade begreppet sex-work och menade att benämningen präglades av den neo-liberala samhällsordningen. Hon försökte tydliggöra hur prostitution inte är ett yrke som alla andra genom att belysa att karriären är ofattbart kort, att din arbetserfarenhet är ett hinder för andra typer av jobb och att ju mindre arbetslivserfarenhet du har desto mer eftertraktad är du. Souvi Ronkainen menade att för att bli framgångsrik inom yrket krävs enormt mycket, man måste ha ett starkt psyke, man måste vara socialt begåvad och ha ett bra bemötande, man måste även sköta ekonomi och marknadsföra sig själv.

Naila Kabeer, professor från London School of Economics talade om prostitution och sexindustrin ur ett ekonomiskt perspektiv. Hon påpekade att alla kan sälja sex men att det är tydligt att mäns behov av sex fortfarande är drivkraften för denna marknad och att marknaden styrs av män med ekonomisk makt. Även Naila Kabeer talade om det faktum att oskulder är det mest eftertraktade och menade på att man därmed kan göra kopplingen att kvinnor inte säljer en sexuell tjänst utan snarare sin kropp, där andrahandsvärdet bara minskar och minskar.

Efter en god lunch är det dags för det första blocket av parallella sessioner och två personer från vår grupp presenterade sin forskning. Ann Öhman pratade om svårigheter att exportera strategier för jämställdhet till utvecklingsländer och i en sal en bit ifrån presenterade Jennie Brandén sin pågående forskning om konstruktioner av kön och rädsla i skapandet av den trygga staden.

 

Efter kaffe och kaka var det dags för den andra parallella sessionen och Hanna Bäckström att hålla sin presentation om givande och feministisk etik. Hon presenterade delar av sina intervjuer med människor som engagerat sig i olika välgörenhetsorganisationer. Hanna Bäckström visade citat som tydliggjorde de informanternas tankar kring sitt engagemang och givande och hur de förhöll sig till dem personer de hjälper.  

Innan det är dags att återvända till hotellet lyssnade på ett rundabordssamtal om män, makt och våld. Efter en lång dag med många intryck väntar den förbokade bastun och efter det en god middag på en ytterst trendig och ungdomlig hamburgerrestaurang.

Fredag:

Fredagen börjar lika intensivt som torsdagen med två keynotes i rad utan paus. Först ut var Begum Basdas från Amnesty International Turkiet som talade om queer-rörelsens framväxt i Turkiet på ett roligt och inspirerande sätt. Publiken fick se bilder på demonstrationer och Begum Basdas visade på möjligheterna och svårigheterna att på kort tid bryta ny mark inom den feministiska rörelsen och få den att även infatta hbtqi rättigheter.

Nästa talare hette Neda Atanasoski, docent vid universitetet i Kalifornien. Hon talade om sin forskning utifrån titeln Postsocialism och Precarity, Transnational Juctice, och menade att föreställningar kring humanitet och frihet påverkats av kalla krigets beskrivning av socialism.

Efter lunchen har det blivit tid för parallella sessioner och i detta block presenterade Linda Berg sin och Maria Carbins forskning om digitala manifestationer för feminism och antirasism i kampanjer som hijabuppropet och ”Jag är Jason” genomförda under slutet av 2013. Hur kommer solidaritet till uttryck i en digital samtid, och vad för det med sig för feministiskt och antirasistiskt engagemang?

I en föreläsningssal en bit bort är temat för sessionen posthumanism och efter att ha lyssnat på forskning om självkörande bilar är det dags för Johan Hallqvist att tala om sin forskning om robotar och människor. Utifrån klipp från tv-serien äkta människor resonerar Johan Hallqvist kring förhållandet mellan människa och robot, makt perspektivet det förhåller sig till, och hur man inom fältet ser på waste i en tid av globala utmaningar.

Efter en kopp te och kaka var det dags för ännu en parallell session innan det var dags att avrunda och återvända till hotellet för att göra oss fina för konferensmiddagen. Med solen i ögonen gick vi den vackra strandpromenaden bredvid älven bort mot Arkticum. Konferensmiddagen var uppdukad på två långbord i den stora långsmala Museisalen. Genom glastaket kunde man se solen stråla in trots att klockan var över elva på kvällen när vi lämnade middagen för samma vackra promenad hem.

Lördag

Under lördagsmorgonen åkte halva styrkan från UCGS hem, men kvar på schemat var Elin Kvist och Erika Sörenssons presentation om sitt nya forskningsprojekt: From state governance to private entrepreneurship? The reducing of labour market policy and its effects on women in nothern sparsly populated areas, som de har tillsammans med Johanna Overud.

Samtidigt som Elin och Erika höll sitt föredrag hade Sharmin Ahmed sin presentation om flickors och pojkars upplevelse av våld och sexuella trakasserier i och runt skolan, en jämförande studie av skolbarn i norra Bangladesh, norra Finland och norra Ryssland. Efter lunch lämnade även denna grupp Rovaniemi för att ta sig den långa vägen ner till Umeå.

De europeiska feministiska forskningskonferenserna som AtGender arrangerar brukar vara välbesökta och nog märktes det på deltagarantalet att konferensen låg avsides till. Trots detta var det en god stämning och arrangörerna gjorde sitt yttersta för att fylla de luckor av saknade deltagare och för att konferensen skulle flyta på utan komplikationer. Vi tackar alla inblandade för fyra intressanta dagar och ser fram mot den 10 europeiska konferensen för feministisk forskning.

Redaktör: Emma Skog