Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 09 feb, 2018

Singapore nästa för Thomas Mejtoft - antagen till STINT-program för lärare

NYHET Thomas Mejtoft, universitetslektor vid Institutionen för tillämpad fysik och elektronik, har blivit antagen till STINT-programmet Teaching Sabbatical under hösten 2018.Tillsammans med hela familjen åker han till Singapore för att under en termin undervisa på Nanyang Technological University.

– Det känns jätteroligt att ha fått möjligheten att få utvecklas i själva undervisningsrollen genom att ha möjlighet att möta nya studenter och en ny utbildningsmiljö. För mig är det en stor ära att ha blivit utvald, säger han.

Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning, STINT, verkar för kunskaps- och kompetensuppbyggnad inom internationalisering. Det sker bland annat genom att STINT investerar i yngre forskares och lärares internationella samarbeten. Genom programmet Teaching Sabbatical får lärare under en termin undervisa på ett utländskt lärosäte. STINT samarbetar med utvalda lärosäten i USA, Singapore, Hong Kong och Japan.

Nanyang Technological University, NTU, i Singapore, där Thomas Mejtoft kommer att tillbringa höstterminen 2018, är ett högt rankat universitet med cirka 33 000 studenter och stark forskning.

Under tiden vid NTU kommer jag att jobba på School of Computer Science and Engineering, där jag troligen kommer att vara involverad i undervisning för deras programstudenter. De stora program de har är master- och kandidatprogram inom datavetenskap och datorteknik. Just nu håller vi på att diskutera kring vilka kurser jag ska bidra till, säger han.

Tanken är att han ska undervisa tillsammans med lärare på NTU för att få inblick i hur deras undervisning är upplagd. Han hoppas också få möjlighet att samarbeta med lärare och studenter på andra program och utbildningar.

Vilka erfarenheter hoppas du få med dig hem?
– Jag hoppas att kunna, på ett ännu starkare sätt, utveckla både våra utbildningar och mina personliga förmågor inom undervisning och lärande. Jag hoppas framförallt få erfarenheter från att jobba med studenter från olika bakgrunder och olika erfarenheter. NTU är i dag ett mycket högt rankat universitet med exceptionellt bra infrastruktur, vilket jag verkligen ser fram mot att ta del av och lära mig mer kring.

Följer hela familjen med?
– Ja, när jag blev nominerad planerade vi att hela familjen skulle följa med och det är så det kommer att bli nu. Det kommer att bli en både rolig och intressant erfarenhet att jobba och bo med familjen utomlands.

Hur ska ni bo?
– Ingenting ännu är klart, men mycket som talar för att vi kommer att få möjlighet till boende genom Faculty Housing på NTU Campus som ligger en bit nordväst om Singapores stadskärna. Det blir nära till jobbet samtidigt som det finns bra möjlighet att vara med familjen utan allt för lång pendling.

När åker du och hur länge blir du borta?
– Jag kommer att åka på en planeringsresa till NTU under en vecka i mitten av mars med målsättningen att lära känna mina framtida kollegor, få koll på saker som andra arbetsuppgifter, boende och visum. Sen, om allt går som planerat, drar flyttlasset under början av augusti och vi kommer att bli borta runt fem månader. Jag kommer att komma tillbaka till undervisningen här i Umeå lagom till vårterminen 2019.

Läs mer om STINT

Läs mer om NTU

Text: Anna-Lena Lindskog

Redaktör: Anna-Lena Lindskog