"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2011-04-12

SKAPA lanserar innovationspris för unga

NYHET En fjärdedel, 24 procent, av de närmare 60 000 nyregistrerade företagen under 2009 startades av personer under 30 år. För att uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling lanseras nu utmärkelsen SKAPA Framtidens Innovatör.

– Det finns oerhört många engagerade innovatörer i Sverige, men medelåldern på dem som förverkligar sina idéer är ofta ganska hög. Genom att instifta utmärkelsen SKAPA Framtidens Innovatör vill vi rikta oss särskilt till alla under 30 år, säger Mats Olsson, ordförande i SKAPA.

Inspiration för unga innovatörer

Syftet med SKAPA Framtidens Innovatör är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer så att de kan förverkliga sina idéer. Alla födda mellan 1981 och 1992 har nu chansen att vara med och tävla om 75 000 kronor. Satsningen på unga återspeglas på flera håll i Sverige just nu, bland annat pågår regeringens satsning Ungas Innovationskraft som drivs av Tillväxtverket och Vinnova.

– De unga är vår framtid och det är viktigt att vi uppmuntrar dem genom att tillvarata och utveckla deras kunskap. Sverige behöver fler driftiga unga innovatörer vars smarta idéer kan bidra till ekonomisk tillväxt, säger Mats Olsson.

Stiftelsen SKAPA har premierat uppfinnare under mer än ett halvt sekel med utmärkelsen SKAPAs Utvecklingsstipendium. Medelåldern bland länsfinalisterna under förra året var 47 år. Endast 13% var under 30 år. Den yngsta länsfinalisten var 23 år.

Hur väljs vinnarna ut?

Urvalet av den första SKAPA Framtidens Innovatör görs i två steg: Först väljer de regionala ALMI-bolagen, i samarbete med lokal uppfinnarförening, ut en till två vinnare i varje län som går vidare till den nationella finalen. Slutligen tar en jury fram tre nationella vinnare som får 75 000, 50 000 respektive 25 000 kronor. Vinnarna presenteras på Tekniska mässan i Stockholm den 4 oktober.

Så här ansöker du om utmärkelsen SKAPA Framtidens innovatör:

  • Ladda ner ansökan på www.stiftelsenSKAPA.se
  • Skicka in ansökan till ditt regionala ALMI-bolag senast den 9 maj
  • Ansökan ska beskriva din innovation som kan vara en tjänst eller en produkt
  • Varje ansökan får endast avse en innovation eller ett projekt

För mer information, kontakta:
Mats Olsson, ordförande i SKAPA, 073-981 50 67, mats.olsson@infrafone.se

Redaktör: Annica Höglund