"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-02-14

Skolverket omklassificerar ämnet specialidrott

NYHET Skolverket har beslutat att omklassificera ämnet specialidrott från ett yrkesämne. Det innebär att de studenter som studerar specialidrott får en lärarlegitimation i ämnet och kan börja undervisa i specialidrott på nationella idrottsutbildningar och riksidrottsgymnasier.

Riksidrottsuniversiteten har tillsammans med Riksidrottsförbundet arbetat tillsammans i denna fråga. Nu, fem år senare, genomför Skolverket omklassificieringen - att ämnet specialidrott omklassificieras från ett yrkesämne till ett vissa ämne. Från och med den 1 juli krävs en lärarlegitimation för att kunna få en tillsvidareanställning som lärare i ämnet specialidrott och för att få sätta betyg. I den utredning som ligger till grund för ett beslut skriver Skolverket att man vill öka elevernas möjligheter att utveckla den idrottsliga förmågan. För detta krävs att lärarna har såväl praktiskt förvärvade kunskaper och erfarenheter som akademiska studier inom ämnet. 

Läs om klassificeringen  på Skolverkets webbplats

De tränare/lärare på RIG och NIU som i dag undervisar i ämnet specialidrott och har behörighet i annat ämne än specialidrott kan söka utökad behörighet (enligt lagen 25:3) före 1 juli 2017 genom att åberopa sin yrkeserfarenhet inom specialidrott. 

Enligt övergångsbestämmelserna kan nuvarande och blivande tränare/lärare som helt saknar behörighet t.o.m. antagningen hösten 2019 fortfarande läsa nuvarande yrkeslärarutbildning vilken är en kortare väg till behörighet än den nya tränar-lärarutbildningen som beräknas starta från och med hösten 20185.

Kontaktpersoner:

För mer information och frågor kontakta Skolverkets Maria Mattsson eller Kristin Svensson.
Se även: Skolverkets upplysningstjänst (UT)

Kontaktperson vid Umeå universitet: Magnus Ferry, Pedagogiska institutionen, Ansvarig för arbetsgruppen Specialidrott vid Umeå universitet.

Redaktör: Anna-Karin Eriksson