"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-04-16

Skriver om digital gender i tidskriften First Monday

NYHET Viktor Arvidsson, Institutionen för informatik, och Anna Foka, HUMlab, är redaktörer för senaste numret av den vetenskapliga tidskriften First Monday med titeln “Digital Gender: Toward a New Generation of Insights.” I detta specialnummer vill redaktörerna belysa hur genus, ras och klass görs med hjälp av internetuppkopplad teknik.

– Forskare har länge betraktat nätet som en särskild plats åtskild från livet i stort. Internet är dock inte längre något vi kopplar upp oss på vid speciella tillfällen, utan något vi lever med dygnet runt. Vi såg därför ett behov av att ompröva vår förståelse av den digitala teknikens betydelse för våra idéer om genus, ras och klass, säger Viktor Arvidsson.

Forskningen som redovisas i specialnumret undersöker och problematiserar hur internet både cementerar och omskapar sociala orättvisor och förtryck. Forskare från bland annat Leuphana University, McGill University och University of Siena bidrar med artiklar. Specialnumret, det fjortonde i ordningen för First Monday, är ett resultat av forskarnätverket Digital Gender som har sin bas vid Umeå universitet och är ett samarbete mellan HUMlab, Umeå Centrum för Genusstudier och Swedish Center for Digital Innovation.

Se mer information om forskarnätverket Digital Gender.
Länk till specialnumret i First Monday.

Redaktör: Mikael Hansson