"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-01-16

SM-veckan inleder kulturhuvudstadsåret

NYHET Umeås ansökan om att få bli Europas kulturhuvudstad var bred och den första årstiden – Dálvvie, vårdandets årstid – det stora året 2014 inleds följdriktigt av SM-veckan 14–19 januari, med tävlingar i ett antal olika idrotter: från danssport och thaiboxning till mer traditionella vintersporter som curling och längdskidåkning.

Umeå universitet är med på ett hörn redan nu, genom ett 20-tal deltagande elitidrottsstudenter från Idrottshögskolan.

Bildmuseet på frimärke
Och nästa vecka, den 16 januari, uppmärksammas kulturhuvudstadsåret i tryck, då Lettlands Nationalbibliotek i Riga och Bildmuseet i Umeå ges ut som frimärken.

Umeå 1314–2014
Fast egentligen ”tjuvstartade” vi kulturhuvudstadsåret redan i november, då Johan Nordlander-sällskapet gav ut jubileumsskriften Umeå 1314–2014 – 450 sidor med 107 berättelser från Umeå historia. Bland redaktörerna återfinns Lars-Erik Edlund och Susanne Haugen, professor respektive lektor vid Språkstudier.
Läs mer

Invigningshelgen

Bildmuseet öppnar redan den 19 januari två nya utställningar, av Thilo Frank och Andreas Johansson, förlängda öppettider under hela helgen, och från 15.00 på söndag blir det vernissagefestligheter för två nya utställningar; Leonor Fini / Porquis pas? och Katarina Pirak Sikku / Nammaláhpán. Och på söndag blir det konsert med Frida Hyvönen.
Läs mer om Bildmuseets evenemang

Kultur på campus bjuder onsdag 29/1 på Musik i Oordning, en workshop i improvisation, följt av en konsert med Klas Nevrin Trio.
Läs mer

Av de ca 160 internationella journalister som aviserat sin ankomst till Umeå inför invigningen, fredag 31 januari–söndag 2 februari, kommer ett 20-tal att besöka Konstnärligt campus och dess högskolor på fredag, och ytterligare ett tiotal på söndag.

Under lördagsförmiddagen får Konstnärligt campus besök av ett drygt hundratal ”VIP-gäster” med kronprinsessan Victoria och prins Daniel i spetsen. Dessutom kommer företrädare från tidigare och kommande kulturhuvudstäder, från nationella och internationella kulturinstitutioner, europeiska ambassader, landshövding och givetvis Balticgruppens Krister Olsson – utan vars donationer Konstnärligt campus kanske inte funnits. Lettlands kulturminister kommer också, dock inte vår svenska minister.

Efter studiebesöket och själva invigningen bjuds närmare 300 speciellt inbjudna på middag i Universum; med mottagning av Tomas Pleje och Studentkören, gemensamt tal av rektor Lena Gustafsson, kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark och landshövding Magdalena Andersson – och en meny à norrländsk hemmiljö signerad gästprofessor Mathias Dahlgren.

Cesam anordnar 30/1–1/2 ”EALLIN – The voice of the reindeer herding youth”, en workshop för renskötande ungdomar
Läs mer

Fredag–söndag bjuder Cesam och Umeåregionens samebyar in till Sápmi Today i och omkring Glashuset på Rådhustorget.

Matematikbiennalen 6–7 februari

Matematikbiennalen är Sverige största mötesplats för mattelärare från förskola till högskola, och har i år temat ”Matematik i kulturens tecken”. När biennalen senast var i Umeå, 2012, deltog cirka 2500 personer, och lika många väntas i år.
Läs mer om Matematikbiennalen

Några andra hållpunkter under vårvintern,
Gijrradálvvie – uppvaknandets tid

• 10 februari anordnar institutionerna för omvårdnad och samhällsmedicin och rehabilitering Kulturhälsoboxen – ett öppet seminarium om kulturens betydelse för hälsan.• 20 februari bjuder Kultur på campus på folkrockorkestern Hoven Droven• 22 februari är det nytt vernissage på Bildmuseet: Marja Helander / Tystnad• 1 mars är Tantflickans & Flicktantens dag, med föresläningar, soppa och Tantteater• 3–5 mars anordnar Cesam en workshop om ”Etik i urfolksforskning”
• 17–19 mars hålls konferensen Umeå Renewable Energy Meeting i KBC-huset

Läs mer om fler aktiviteter i kalendariet

Redaktör: Michael Nordvall