"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-01-10

Sovjetisk mytologi i lettisk konst

NYHET Söndag 27 januari öppnar Bildmuseet två nya utställningar. Välkommen till pressvisning på torsdag 24 januari kl 10:00.

Utställningen öppnas av museichef Katarina Pierre söndag 27 februari kl 14:00. En timme senare föreläser Elita Ansone, utställningens kurator, om Socialistisk realism som verktyg för att konstruera kommunism. Samma dag öppnas ävenDaniel Canogar / Quadratura

Sovjetisk mytologi i lettisk konst visar måleri och skulptur från perioden 1945-1985. Utställningen fokuserar på socialistisk realism som en ideologiskt formad konstriktning och som en del av sovjetstatens politiska program. Konsten var strängt reglerad och konstnärens uppgift att artikulera kommunismens ideal. Myterna som formulerades handlade om det lyckliga sovjetiska samhället och det sovjetiska folkets pliktkänsla, arbetsflit och hjältemod. Utställningens kurator Elita Ansone beskriver den socialistiska realismen som en mytologisk realism; den refererade till den verklighet man ville bygga, snarare än den verklighet man levde i.

Våren 2011 besökte Bildmuseet Nationalmuseet i Riga. Våra lettiska kollegor visade ett konstmagasin med en fantastisk samling målningar från sovjettiden, monumentala bilder som hade beställts av staten för att placeras i museet. Målningarna väckte nyfikenhet och gav oss anledning att tala om samhället, politiken och konstnärernas arbetsvillkor under Lettlands tid som sovjetrepublik. Nu är vi glada att kunna presentera denna konsthistoriska period för umeåpubliken.

I anslutning till utställningen ges en serie föreläsningar som sätter in utställningen i ett större sammanhang och fördjupar diskussionen om relationen mellan samhälle, konst och politik.

Sovjetisk mytologi i lettisk konst är producerad av Bildmuseet i samarbete med Nationalmuseet för konst i Riga, Lettland. Kurator är Elita Ansone.
Utställningen pågår fram till 21 april.

Bilden ovan: Aleksandrs Stankevičs, On Guard for Peace, 1965.
Courtesy of The Latvian National Museum of Art, Riga. Photo Normunds Braslins

Programverksamhet i anslutning till utställningen

SÖN 27/1 KL KL 15.00
Socialistisk realism som verktyg för att konstruera kommunismFöreläsning av intendent Elita Ansone, Lettlands Nationalmuseum.
Föreläsningsspråk: engelska

SÖN 3/2 KL 14.00
Den totalitära estetikens ideologiskabetydelse
Föreläsning av Lena Berggren, historiker vid Umeå Universitet

SÖN 3/3 KL 14.00
Den sovjetiska periodens modernister i Lettland. Från töväder till perestrojkaFöreläsning av intendent Irēna Bužinska, Lettlands Nationalmuseum.
Föreläsningsspråk: engelska

SÖN 24/3 KL 14.00
Konstkritik i Lettland under SovjettidenFöreläsning av Stella Pelše, forskare vid Latvian Academy of Art.
Föreläsningsspråk: engelska

SÖN 7/4 KL 14.00
Visning av Sofia Johansson, intendent Bildmuseet

SÖN 21/4 KL 14.00
Visning av Brita Täljedal, intendent Bildmuseet

För mer information, kontakta

Sofia Johansson, intendent Bildmuseet
sofia.johansson@bildmuseet.umu.se
090-786 9353

Redaktör: Helena Vejbrink