"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-12-27

Stark sjuksköterskestudent tog VM-silver

NYHET Elina Rönnqvist som är halvvägs in på sjuksköterskeprogrammet, är en kraft att räkna med inom vården. Tidigare i höst tog hon VM-silver i styrkelyft.

Under fyra år har Elina Rönnqvist tävlat i styrkelyft, men hon har varit skadedrabbad och hade inte tävlat på länge. Men på VM i Texas stämde allt. I knäböj lyfte hon 210 kg, i bänkpress 115 kg och i marklyft 185 kg. 510 kg totalt, ynka 5 kg från guldet!

– Jag hade ett sjukt adrenalinpåslag, det blev en enorm urladdning. Det här är min bästa tävling hittills, säger Elina Rönnqvist.

Den 21-åriga Pitetjejen har en passion för sport. Hon började tävlingssimma, men tappade motivationen. Mer av en slump följde hon med en kompis till gymmet.

– Jag tog mig aldrig därifrån, säger Elina skrattande. När jag började tävla insåg jag att jag var bra trots att jag inte tränat så mycket. Tekniken satt och jag utvecklades snabbt.

Hon berättar om denna passion för idrott, den fina kamratskapen och sin förste tränare i Piteå som sporrade henne. Hon jobbade inom psykiatrin i Piteå men började fundera på framtiden och jobb. Hon villa utbilda sig mer och samtidigt satsa på träningen. De två alternativen var polis och sjuksköterska.

– Jag kom fram till att jag skulle sakna vården om jag inte valde sjuksköterskeprogrammet, berättar Elina som nu läser på termin 3 vid Umeå universitet.

Gillar praktiken

– Jag trivs, det här är en härlig stad att bo i och jag tycker om hur utbildningen är upplagd med mycket praktik. Det är skönt med praktik, att få prova på olika områden - just nu gör jag praktik på njurmedicin i Umeå.

 Vid Umeå universitet har hon fått ett avtal som elitidrottare och det ger henne en trygghet att kunna kombinera idrotten, tävlandet och heltidsstudierna.

 – När terminen startade tävlade jag i VM i Texas, och då fick jag komma in senare i studierna. Det är också viktigt för mig att bo och praktisera i Umeå och inte på någon mindre ort med tanke på träningsmöjligheterna.

 Vill fortsätta länge än

Elina ser idrotten och tävlandet som ett självklart intresse i framtiden.

 – Jag vill fortsätta så länge jag håller. Det finns två inriktningar inom sporten, så man kan växla mellan dem.

Den ena inriktningen är den klassiska, då man lyfter utan utrustning. I den andra inriktningen lyfter man med utrustning, dräkter, som ger stöd och som gör att man kan lägga på mer vikter. Dräkterna är gjorda av ett styvt material och de sitter oerhört hårt på kroppen. Vid exempelvis bänkpress sitter dräkten hårt över armar och bröst. Elina lyfter 90 kg utan dräkt i bänkpress, och 115 kg med dräkt.

Elina som gillar att resa, har rest över hela världen för att tävla. När hon är klar med studierna, kan hon mycket väl tänka sig att arbeta utomlands någon period. Kanske i Norge, där styrkelyft är en riktigt stor sport.

Kontaktuppgifter till Elina Rönnqvist:Telefon: 070-360 49 87
E-post: elinaronnqvist@hotmail.com

Redaktör: Mattias Grundström Mitz