"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-08-22

Startar eget inom digital media

NYHET The Core, Soja Film och flera andra framgångsrika bolag har startats av studenter från Digital medieproduktion. Nu kommer ett nytt bolag som vill upp. Digital Snow drivs av fyra killar som brinner för digital media.

Jesper Nylander, Niklas Dyrelius, Fredrik Lundmark och Patrik Jansryd brinner för att jobba med digital medieproduktion. Men eftersom fasta anställningar på produktionsbolag kan vara svåra att få och då de även trivs och vill bo kvar i Umeå har de startat ett eget bolag. Nu tänker de bygga upp en kundkrets kring företaget Digital Snow med innovativa och moderna webbsidor, videoproduktioner, digital grafik och andra digitala medieproduktioner.

Digital Snow grundades hösten 2012 efter att de fyra killarna gått ut från den treåriga utbildningen Digital medieproduktion vid Umeå universitet. Under utbildningen har Jesper, Niklas, Fredrik och Patrik jobbat mycket tillsammans i olika projekt och därför var det naturligt för dem att fortsätta samarbetet i ett företag.

– Men man måste ha ett starkt driv, förklarar Patrik Jansryd.

Skapa sina egna jobb

– Det känns bra att skapa sina egna jobb och med ett bolag kan det vara lättare att få uppdrag, säger Jesper Nylander, som tillsammans med Niklas Dyrelius är den som står för grafik, film, bilder och texter inom företaget.

– Vi är specialister på olika saker så vi kan ta oss an många olika områden, säger Fredrik Lundmark som tillsammans med Patrik Jansryd gärna dyker ner i webbprogrammering.

Kunskap om starta företag

– Men det är mycket med att starta ett nytt företag och allt man bör veta om skatter och avgifter, säger Patrik Jansryd och menar att de gärna skulle behöva få mer kunskaper kring hur ett företag ska byggas upp. Tekniken, webbarbete, Wordpress-produktioner och film behärskar de, menar alla fyra. Men just att få rull på ett företag är en ny sak som de nu behöver lära sig.

I dagarna har killarna tittat närmare på en ny lokal som de kanske ska hyra men det gäller då att den ryms i budgeten. Intäkterna från företaget täcker än så länge inte några större löner och utgifterna för datorer och utrustning är stora. Därför jobbar alla fyra inom hemtjänsten, som personlig assistent, inom vården och som säljare för att finansiera vardagen.

Brinner för uppdragen

– För mig och för oss alla är det här verkligen det vi vill hålla på med. Vi brinner för det här, förklarar Fredrik Lundmark.

– Ja, vi skulle jobba med sånt här även om vi inte hade några uppdrag, skrattar Niklas Dyrelius.

Hur killarna kommer att lyckas? Ja, det får vi se inom de närmaste åren. Men eftersom andra studenter från Digital medieproduktion lyckats så varför skulle inte de, resonerar Jesper, Niklas, Fredrik och Patrik.

Redaktör: Mikael Hansson