"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-11-27

Stort engagemang på svensk-japansk forsknings- och innovationsvecka i Umeå

NYHET Den 13-16 november stod Umeå universitet värd för forsknings- och innovationsveckan MIRAI 2.0 med mer än 230 forskare, studenter och universitetsledningar från Sverige och Japan. Deltagarna fick ta del av varandras forskning, jämföra erfarenheter och nätverka för att hitta vägar för framtida samarbeten och utbyten. Temat för konferensen var "Creating Resilient and Sustainable Societies".

MIRAI 2.0 är en akademisk allians mellan 20 lärosäten i Sverige och Japan. Syftet är att främja långsiktiga samarbeten inom utbildning, forskning och innovation, med en tydlig ambition att involvera forskare som är i början av sin karriär. Umeå universitet har varit medlem i MIRAI sedan 2017.

– MIRAI har ett särskilt fokus på forskare som är i början av sin karriär. Det är värdefullt för forskare att tidigt möta och bygga relationer med andra forskare som är intresserade av liknande forskningsfrågor, där man kan höra till olika vetenskapsområden, säger Katrine Riklund, prorektor vid Umeå universitet, med särskilt ansvar för forskning och forskarutbildning.

Fem forskningsteman

- Åldrande
- Materialvetenskap
- Hållbarhet
- Artificiell intelligens
- Innovation och entreprenörskap

Mirai betyder framtid på japanska.

Programmet för forsknings- och innovationsveckan 2023 innehöll gemensamma aktiviteter, parallella sessioner och vetenskapliga workshops inom nätverkets tematiska områden: Åldrande, hållbarhet, materialvetenskap, artificiell intelligens (AI) samt innovation och entreprenörskap. Deltagarna fick möjlighet att presentera sin forskning, lära sig av andra framgångsrika samarbetsprojekt samt diskutera och utveckla projektidéer.

Invigningsceremoni med ministrar, ambassadörer och framstående aktörer

Veckan inleddes med en öppningsceremoni med ett välkomsttal från Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet, och inledningsanförande av Norimi Mizutani, professor vid Nagoya University. Därefter följde tal av Ebba Busch, Sveriges energi- och näringsminister, och Takashi Kiyoura, biträdande generaldirektör för vetenskap och teknik vid Japans utbildningsdepartement. De två ministrarna betonade vikten av forsknings- och innovationssamarbete mellan Sverige och Japan för att ta itu med samhällsutmaningar.
 
Huvudtalare var Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå, som talade om den gröna omställningen och stora investeringar i norra Sverige under rubriken "Shaping Tomorrow, Together Today! Skellefteå a blueprint for Creating Resilient and Sustainable Societies?

Parallella vetenskapliga sessioner, workshops, presentationer och postersessioner

Forsknings- och innovationsveckan (R&I) innehöll mer än 100 gemensamma aktiviteter, vetenskapliga workshops, parallella transdisciplinära utmaningsbaserade workshops och presentationer inom nätverkets tematiska områden. Dessutom visades 60 vetenskapliga posters och en presentation av såddfinansierade projekt som har lett till gemensamma publikationer, extern finansiering och stärkta forskningsband. Nästan alla såddfinansierade projekt har involverat forskare i början av sin karriär eller doktorander.

Jag uppskattar de enskilda djupgående diskussionerna om ett visst ämne som vi båda har ett gemensamt intresse för.

– Postersessionen är min favoritdel och jag uppskattar de enskilda djupgående diskussionerna om ett visst ämne som vi båda har ett gemensamt intresse för, säger Siyang Wang, biträdande universitetslektor vid Umeå universitet, som gav en presentation om de teoretiska aspekterna av AI.

Leadership summit

Under programpunkten Mirai 2.0 University Leadership Summit träffades universitetsrektorerna för att diskutera den framtida inriktningen för samarbetet och hur nästa steg i samarbetet ska se ut. Prioriterade områden som diskuterades var bland annat hur man ska hantera klimatkriser och nya pandemier, skapa material för energiomvandling och lagring samt hur man ska möta en allt äldre befolkning i behov av kvalitativ och effektiv sjukvård.
 
– Jag tycker att MIRAI-samarbetet är väldigt viktigt eftersom det är en plattform där vi för samman olika expertis från Sverige och Japan, där vi verkligen kan göra något på en global nivå, säger Natalie Konomi, prorektor for internationella frågor vid Kyushu universitet.

Umeå universitet utsett till nytt koordinerande universitet

Vid avslutningen av R&I-veckan var deltagarna mycket nöjda och det fanns ett starkt engagemang för ett fortsatt samarbete för att ta itu med globala utmaningar. Eftersom den andra fasen inom MIRAI-projektet (2.0, 2020-2023) är på väg att avslutas, beslutades att det svensk-japanska samarbetet ska fortsätta med en ny treårig fas under 2024-2026. Där kommer fokus vara på flera av FN:s globala mål för hållbar utveckling (SDG:s). 

Vi är stolta över förtroendet att koordinera MIRAI under perioden 2024—2026.

Umeå universitet och Kyushu universitet utsågs till nya koordinerande institutioner för denna tredje fas och tar över ansvaret från Göteborgs universitet respektive Nagoya universitet.
 
– Vid Umeå universitet är vi stolta över förtroendet att koordinera MIRAI under perioden 2024—2026. Det här är det största samarbetet mellan Sverige och Japan i sitt slag och vi ser fram emot att driva projektet vidare tillsammans med Kyushu universitet och alla partneruniversitet. Jag är övertygad om att MIRAI kommer att generera ny kunskap till nytta in i framtiden och vill uppmuntra till deltagande i samarbetet, säger Katrine Riklund.

Läs mer

Mer information om MIRAI 2.0 hittas på: www.mirai.nu

Läs mer om forsknings och innovationsveckan Creating resilient and sustainable societies 
 

Deltagande universitet

Från Sverige: 
Umeå universitet, Jönköping University, Karlstad universitet, Linköpings universitet, Linnéuniversitetet, Luleå University of Technology, Lunds universitet, Göteborgs universitet, Uppsala universitet, Stockholms universitet och Örebro universitet.

Från Japan:
Hiroshima University, Hokkaido University, Kyushu University, Okinawa Institute of Science and Technology Graduate University (OIST), Nagoya University, Sophia University, The University of Tokyo, Tohoku University och Waseda University.