"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-03-09

Student definierar ”resurssmart” för framtidens cirkulära kontor

NYHET Belysning som helhetstjänst istället för ”en glödlampa” och ett nyhetsforum för att inspirera hyresgäster att ta en mer hållbar riktning. Sebastian Holmström, en av vinnarna i den internationella studenttävlingen Sustainergies Cup, har tagit fram ett smörgåsbord av cirkulära koncept som kan göra kontorsfastigheter mer hållbara när resurser används längre, oftare och av fler människor. Det är lösningar som redan idag skulle kunna implementeras av Skandia Fastigheter, som bett studenter i Sverige och världen att ta fram cirkulära idéer för kontor.

- Vinnarnas lösningar har en inspirerande kreativitet, samtidigt som de är affärsnära och har ett stort mått av realism - nu känner jag mig tryggare inför framtiden, säger Mattias Goldmann, VD på tankesmedjan Fores och ”Mäktigast i Hållbarhetssverige 2016” enligt Aktuell Hållbarhet samt medlem i tävlingens jury.

Sebastian reflekterar över sin vinst:

- Resan till Sustainergies Cup gick väldigt snabbt och det är svårt att smälta att man tog hem det idag. Det känns helt fantastiskt att vinna men utöver det så har hela dagen nere i Stockholm varit väldigt inspirerande genom att få träffa både företag och studenter som brinner för samma frågor.

I tävlingen efterfrågade Skandia Fastigheter idéer som inspirerar och utmanar dem i omställningen till en mer cirkulär affärsmodell – alltså framtidens kontorsfastigheter. I det vinnande bidraget, “A Practical Implementation for a Circular Future”, presenterar Sebastian Holmström ett smörgåsbord av idéer som träffar själva kärnan i konceptet cirkulär ekonomi: att resurser måste användas länge, ofta och av många. Vinnaren gör en kartläggning av framgångsrika cirkulära koncept, där den gemensamma nämnaren handlar om att förlänga resursers livslängd. En idé handlar om att låta kontorsbelysning bli en tjänst istället för en produkt man köper, med positivt utfall på lampors livslängd och fastighetsägarens elräkning. En annan idé bemöter resursslöseriet vad gäller inredning och elektronik, en konsekvens av att hyresgäster flyttar in och ut, med en lokal köp-och-sälj-plattform för att öka återanvändningen. Skandia Fastigheter tilltalas av att vinnaren visar förståelse för företagets kärnaffär och hur de kan vara proaktiva genom att visa på goda exempel för sina hyresgäster.

- Idéerna som presenteras tar hänsyn till våra mest centrala miljöaspekter, framförallt vår energi- och materialförbrukning och det finns en stor potential hos oss som hyresvärd att genomföra dem i praktiken, säger Helena Lundborg, hållbarhetschef på Skandia Fastigheter.

Sebastian Holmström läser en master i International Business vid Umeå universitet och är djupt fascinerad av fenomenet cirkulär ekonomi. Hans stora passion för hållbarhet i allmänhet och cirkulär ekonomi i synnerhet blev också drivmotorn till att vara med och tävla.

Detta var en av många lösningar när innovationstävlingen Sustainergies Cup genomfördes för sjunde gången. Tävlingen engagerade tusentals studenter mellan oktober 2016 och januari 2017. Arrangör är Sveriges största plattform för studenter och företag som vill samarbeta för hållbar utveckling, Sustainergies, tillsammans med Atlas Copco, Energimyndigheten och Skandia Fastigheter.

- Syftet med tävlingen är att låta studenter lösa affärskritiska hållbarhetsutmaningar åt proaktiva organisationer. Det är häftigt hur tävlingens partners vågat bjuda in studenter att bidra med sina perspektiv och hur studenterna i sin tur bjudit tillbaka med riktigt smarta lösningar, säger Markus Danell, verksamhetschef för Sustainergies.

Mer information

Se www.sustainergies.se/press/ för pressbilder och mer information, så som juryns motiveringar och presentationer av samtliga finalister.

Om Sustainergies

Sustainergies skapar innovativa hållbarhetslösningar och meningsfulla karriärer. Vi är Sveriges främsta plattform för näringsliv, akademi och studenter som vill samarbeta kring hållbarhet. Våra metoder inkluderar studentkonsulter, casetävlingar, rekryteringar för praktik- och studentjobb, workshops och mentorskapsprogram. Verksamheten startades 2009 och finns i hela landet.

Kontaktuppgifter:

Markus Danell, Verksamhetschef Sustainergies, 073 809 62 43, markus@sustainergies.se

Katarina Noré, Kommunikationschef Skandia Fastigheter, 073 944 72 04, katarina.nore@skandiafastigheter.se

Helena Lundborg, Hållbarhetschef Skandia Fastigheter, 070 593 00 69, helena.lundborg@skandiafastigheter.se

Sebastian Holmström, Vinnare för Skandia Fastigheter, 073 267 78 28, Sebastian.Holmstrom42@gmail.com

Pressmeddelande från Sustainergies