"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-01-20

Studenter designar nya lösningar för smartare handhygien i vården

NYHET Studenter vid masterprogrammet i avancerad produktdesign på Designhögskolan vid Umeå universitet, har i samarbete med Norrlands universitetssjukhus och FM Mattsson Mora Group, tagit fram elva koncept för smartare handrengöring i vårdmiljö. Resultaten redovisas måndagen den 23 januari på Designhögskolan i Umeå.

Koncepten som studenterna har skapat är baserade på fältstudier, kreativa workshops samt två- och tredimensionellt designarbete. Projektet började med studiebesök på tre olika vårdavdelningar vid Norrlands Universitetssjukhus: intensivvårdsavdelningen, hematologiska avdelningen och operationsavdelningen. Studenterna intervjuade och observerade vårdpersonalen för att identifiera olika behov vid skilda arbetsmoment.

Utifrån dessa behov designade studenterna olika koncept och nya lösningar vilket resulterade i varierande förslag för effektiva, informativa och estetiska produktlösningar. Exempelvis har man tagit fram förslag på handrengöring som kombinerar båda vatten och handsprit i ett och samma produkt.

– Det är inte så lätt som det låter, vi vet att smitta sprids via personalens händer i modern sjukvård och att effektiv handhygien mellan olika arbetsmoment kan stoppa det, säger Anders Johansson, universitetslektor och överläkare. Men, sjukvårdsarbete är extremt komplext och man använder händerna hela tiden. Det måste gå fort och man ska jobba både med det som ska hållas absolut rent och med det som är smutsigt. Jag är helt övertygad om att nytänkande och innovationer kan påverka beteende i alla möjliga sammanhang. Nu är jag mycket spänd på att se vad studenterna hittat på för att förändra handhygienbeteenden till det bättre inom sjukvården!

Studenternas resultat kommer att visas i form av visuella presentationer, modeller och animationer.

Om masterprogrammet i avancerad produktdesign:Masterprogrammet i avancerad produktdesign är ett tvåårigt masterprogram vid Designhögskolan, Umeå universitet. De elva studenterna från programmet representerar fem olika nationaliteter: Sverige, Tyskland, Spanien, Kina och Taiwan. Utbildningen är en av de mest prisbelönta designutbildningarna i världen.
Läs mer om utbildningen

Mer information om projektredovisningen:
Tid: måndag 23 januari, kl. 13.00 - 17.00
Plats: Projektstudion, Designhögskolan, Östra Strandgatan 30.Representanter från Norrlands universitetssjukhus och FM Mattsson Mora Group kommer att finnas på plats.
Massmedier hälsas välkomna! Rekommenderad tid för journalister: kl. 13.00-15.00 (presentation), kl. 15.00-17.00 (öppet hus). Ring för alternativ tid.

Högupplöst pressbildBildtext: Exempel på vattenkranskoncept för operationsavdelningen som löser personalens behov av tidsindikation för hur länge händerna behöver tvättas, vilka moment i rengöringen som ska utföras och när, för att få en så effektiv handtvätt som möjligt. Konceptet underlättar för personalen genom att indikera rengöringsproceduren med enkla ikoner på en liten inbyggt skärm. Designen har tagits fram av Melissa Mahmutovic, designstudent från Tyskland. Fotomontage: Melissa Mahmutovic

För mer information, kontakta gärna:

Thomas Degn, programansvarig för masterprogrammet i avancerad produktdesign, DesignhögskolanTelefon: 070-684 64 09
E-post: thomas.degn@umu.se

Anders Johansson, Universitetslektor/överläkare vid Institutionen för klinisk mikrobiologi, Norrlands universitetssjukhusTelefon: 090-785 17 32
E-post: anders.f.johansson@umu.se

Mikael Hansson, Forsknings- och utvecklingschef, FM Mattsson Mora Group Telefon: 070-639 41 37
E-post: mikael.hansson@fmm-mora.com

Om FM Mattsson Mora Group:
FM Mattsson Mora Group utvecklar, tillverkar och tillhandahåller sanitetsarmaturer samt närliggande koncept, tjänster och service. FM Mattsson Mora Group omsätter över 1150 MSEK och har cirka 570 årsanställda. Tillverkning av bolagets produkter sker i Mora, Sverige och Odense, Danmark.

Redaktör: Anna-Lena Lindskog