Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 02 jun, 2017

Studenter tittar på smarta lösningar för lokalvårdare

NYHET Systemvetarstudenter har med hjälp av sensorer samlat in data över användningen av lokaler på Umeå Universitet. Med hjälp av datan har de kollat på lösningar som kan hjälpa lokalvårdarna i deras arbete.

De olika sensorerna har suttit uppe i lokaler på Umeå universitet under tre veckors tid. Under dessa veckor har studenterna samlat in och tittat på de data sensorerna registrerat. Det är främst rörelsedatan som har varit av intresse, men studenterna har även tittat på temperatur, luftfuktighet och ljus. 

Det är idag svårt för lokalvårdarna att veta exakt vart deras arbete bör prioriteras. Den enda referensen de har att utgå från är bokning av de olika lokalerna, som inte alltid behöver speglar den egentliga aktiviteten. Genom att titta på rörelse i de olika lokalerna har studenterna kunnat kartlägga och tydliggöra vart städning bör prioriteras. 

– Vi vill kunna nyttja befintliga lokaler och optimera användningen av dem. Att med hjälp av sensorer samla in data är ett sätt att få en överblick över hur det verkligen ser ut. Genom detta kommer det gå att påverka hur vi vill att framtida användning av lokalerna ska se ut. Just i detta fall som studenterna jobbat efter kommer det bidra till bättre städning av lokaler, men det kan också tänkas att denna typ av data kan bidra till mycket annan nyttig information, säger Katrin Jonsson, forskare vid Informatik. 

Bild ovan: Carina Nyberg, från Universitetsservice tillsammans med de tre studenterna, Måns Andersin, Hampus Olausson Eckl och Linus Brännström.

Redaktör: Mikael Hansson