"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-03-15 Uppdaterad: 2024-03-16, 09:10

Studie ska utvärdera kunskap, medvetenhet och praxis kring TBE-vaccination

NYHET Under våren ska en enkätundersökning genomföras bland olika yrkesgrupper, bland annat skogsarbetare, lantbrukare, jägare, naturvårdare och forskare som arbetar i fält. Man vill utvärdera kunskap, medvetenhet och praxis kring TBE-vaccination.

Fästingburen encefalit (TBE) är en av de allvarligaste fästingburna sjukdomarna hos människor i Europa. Sjukdomen orsakas av TBE-virus, som överförs till människor främst via fästingbett. De flesta fall av TBE hos människor inträffar under sommaren och hösten. Utomhusyrken där arbete sker i och/eller nära skogområden eller parker löper större risk att få fästingbett och löper samtidigt större risk att drabbas av fästingburna sjukdomar, inklusive TBE. Under 2023 fortsatte antalet TBE-fall att öka, med cirka sexhundra rapporterade fall. Det är det högsta antalet rapporterade fall hittills och trenden sprider sig över stora delar av Sverige.

Vaccination är ett effektivt sätt att skydda människor mot TBE.  För att uppskatta framtida risk för TBE i Sverige är det viktigt att utvärdera den nuvarande vaccinationstäckningen i bland utsatta riskgrupper.

Umeå universitet och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) samarbetar i en pilotstudie om vaccinationstäckning för TBE bland utomhusyrken. Forskningen syftar till att uppskatta den nuvarande vaccinationsstatusen i den riskutsatta populationen, vilket bidrar till en bättre förståelse av TBE-risken för denna målgrupp i Sverige.

Enkätstudien är påbörjad

Studien kommer att genomföra en enkätundersökning i flera olika grupper av utomhusyrken, inklusive skogsarbetare, lantbrukare, jägare, naturvårdare och forskare som arbetar i fält, för att utvärdera deras kunskap, medvetenhet och praxis om TBE-vaccination.

Enkäten är öppen från den 6 mars till den 15 juni 2024. Du är välkommen att besvara enkäten om du ingår i en av våra målgrupper.

Länk till enkäten: https://survey.umu.se/Survey/10604

Kontaktinformation

Junwen Guo
Staff scientist
E-post
E-post
Telefon
090-786 55 28
Anna Omazic
Forskare, Statens veterinärmedicinska anstalt
E-post
E-post