"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2008-01-29

Suggestiv filmisk fantasi om ö på drift

NYHET Kortfilmen "Outwardly from Earth’s Center" av den tysk-italienska filmaren och konstnären Rosa Barba kan beskrivas som en dokumentär fantasi, en poetisk skildring av ett fiktivt förlopp som dock har viss verklighetsbakgrund. Filmen visas på Bildmuseet från söndagen 3 februari.

Spelplatsen är Gotska Sandön, en ö som de facto rör sig med hastigheten en meter per år, norrut i riktning bort från Gotland. I filmen återges en uthållig öbefolknings mödosamma försök att hejda sin ös drift.

Outwardly from Earth’s Center, filmad på 16mm och sedan överförd till video, är en märkvärdig, lite avigt lekfull, stillsamt gåtfull film där Rosa Barba låtit en slags överlevnadsberättelse inspireras av det geologiska faktum att Gotska Sandön – där filmen också är inspelad – rör sig norrut med en dryg meter om året. Utifrån denna omständighet har konstnären skapat en sinnrik och metaforrik fiktion, där filmens huvudrollsinnehavare är ön och ölandskapet och där öns befolkning djärvt och envetet kämpar för att bromsa sin hemös drift.

Berättelsen är fylld av uppslag och omfamnar många perspektiv på öns öde. Experter uttalar sig – en arkeolog, en arkitekt med uppdrag att rädda ön, en arkivarie som lite snällt perverst gottar sig åt brott genom historien, en politiker för vilken öborna är ”dom”, en fyrvaktare som bekymrar sig om att ön skulle kunna ändra riktning och röra sig mot Ryssland. Samtidigt som en inte särskilt talträngd öbefolkning med olika metoder, i närmast surrealistiska sekvenser, försöker förankra och stoppa sin ö.

Rosa Barbas filmiska språk är på en och samma gång rättframt och mångbottnat. Tidsmässigt är filmen svårplacerad. Utspelar den sig i nuet eller i det förflutna? Lika undflyende är filmens tidsaxlar; ljud och bild divergerar ofta så att t.ex. de intervjuades röster inte överensstämmer med bildsekvenserna. Varför denna upplösning av tid och rum? Driver filmen, liksom ön, bort under det att vi betraktar den? Filmsekvenser från flygplan återkommer som påminnelser om öns utsatta geografi. Kommer människorna att kunna rädda sin ö?

Parallellt med filmens tema och narrativ, finns det hos Rosa Barba ett både sinnligt och konceptuellt intresse för det filmiska mediet och för filmens uttrycksmöjligheter – för tid och rum, montage och collage, det iscensatta och det funna, synkront och icke-synkront, det dokumentäras koder i kollision med fiktion och fantasi. Även själva filmmediets arkitektur – biografens svarta kub, celluloidens materialitet, olika cinematografiska metoder, seendeformer – utforskar konstnären i både filmer och installationer.

Outwardly from Earth’s Center producerades 2007 under konstnärens vistelse på Gotland, inbjuden av BAC, Baltic Art Center i Visby, via dess production-in-residency program.

Pressbilder

www.bildmuseet.umu.se

Vernissage

Söndag den 3 feb kl 14.00. Bildmuseets chef Jan-Erik Lundström öppnar utställningen.

För mer information

Brita Täljedal, intendent.
E-post: brita.taljedal@bildmuseet.umu.se
Tel: 090-786 96 32

Redaktör: Helena Vejbrink