"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2009-11-26

Superdatorn Akka

NYHET I Umeå på High Performance Computing Centre North (HPC2N) finns en av Europas snabbaste superdatorer för forskning med både Linux och Windows operativsystem. Beräkningskraften motsvarar närmare 3 000 sammankopplade persondatorer.

Superdatorn går under namnet Akka och kan utföra 46 biljoner beräkningar per sekund eller 46 teraflops. Det motsvarar 85 procent av den teoretiska topprestandan. Vid installationen i juni 2008 rankades Akka som nummer 39 enligt TOP500-listan över världens 500 snabbaste superdatorer. Det är dessutom den första superdatorn i Sverige som använder både Linux och Windows HPC 2008 operativsystem. Som sådan rankas Akka-systemet för närvarande som etta i Europa och ger nya användargrupper tillgång till superdatorkapacitet.

Ett miljövänligt beräkningscentrum

Drift och kylning av den nya superdatorn kräver mindre elektricitet än andra superdatorer. I november 2008 placerade den sig bland de 20 främsta i världen på senaste Green500-listan när det gäller energieffektivitet.– Valet av processorer med låg effekt och den mycket energieffektiva designen på vår nya datahall visar på vår strävan att bli ett miljömedvetet beräkningscentrum, säger professor Bo Kågström, föreståndare vid HPC2N.
Systemet ska i första hand användas till beräkningar och datorsimuleringar inom en rad olika tillämpningar, till exempel rymdforskning, materialforskning, bioinformatik, teoretisk fysik och kemi, ingenjörsvetenskaper samt teknikvetenskaplig forskning. Dessutom används Akka för undervisning inom datavetenskap och civilingenjörsprogram, men också i samarbeten med industrin.

Foto: Mikael Rännar

Redaktör: Karin Wikman