Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 04 sep, 2017

SvD: "Högertrafik fick staten att tala med folket"

NYHET I söndags var det 50år sedan Sverige gick från vänster- till högertrafik. En logistisk mardröm som vändes till en informationssuccé. Fredrik Norén, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet, skriver i SVDs Under strecket om högertrafikomläggningens påverkan på svensk informationspolitik.

Ur artikeln: " Tidigt på söndagen saktade alla bilar in och stannade, det vill säga alla de som var ute och körde klockan 04:50 på morgonen. De stod stilla på vägarna i tio minuter. Sedan körde förarna försiktigt över till andra sidan och fortsatte, precis som myndigheterna hade informerat om att de skulle göra. Det rådde fort­farande körförbud i Stockholm, men Sverige hade fått högertrafik.

Bilderna från tiden då välfärdsstaten orkestrerade omläggningen, med hjälp av oräkneliga organisationer, företag och enskilda individer, har etsat sig fast i vårt kollektiva minne. Men skiftet från vänster till höger sida av vägen är i sig inte uppseendeväckande. Flera grannländer hade redan högertrafik och på den tiden sågs det mer som en praktisk sak att genomföra. Däremot kan skiftet till högertrafik betraktas som en brytpunkt för myndigheternas kommunikation med medborgarna. Med omläggningen steg nyordet ”samhällsinformation” på den politiska agendan och information blev plötsligt ett ­känsloladdat debattämne som engagerade akademiker, byråkrater såväl som branschfolk."

Läs hela artikeln på svd.se

Redaktör: Jonas Vågström