"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-12-07

DN Debatt: ”Svensk välfärd fungerar inte för den som är sjuk länge”

NYHET I en debattartikel skriver professor Ruth Mannelqvist, tillsammans med 16 andra forskare, att vi idag har ett sjukförsäkringssystem som inte tjänar sitt grundläggande syfte: att erbjuda ekonomisk trygghet till personer som inte kan arbeta på grund av sjukdom.

Forskarna skriver att svårt sjuka människor kan förlora sin ersättning eftersom de anses ha en arbetsförmåga de egentligen inte har, och att det ofta leder till fattigdom och förvärrad ohälsa, vilket en stor del av forskningen om socialförsäkringarna visar.

I artikeln skriver forskarna att det är en stor rättsskandal som har fått förödande konsekvenser för enskilda och föreslår också åtgärder som på kort sikt skulle ha stor betydelse.

Läs hela debattartikeln.

Lyssna på inslaget i P1-morgon

 

Ruth Mannelqvist är professor i rättsvetenskap vid Juridiska institutionen. Hon forskar och undervisar huvudsakligen i offentlig rätt, med fokus på ersättningar inom socialförsäkringen i allmänhet och sjukförsäkringen i synnerhet, utifrån frågor om samverkan eller kollisioner både inom och mellan olika ersättsningssystem.