"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-03-29

SVT: Svenska författare vill inte längre förändra samhället

NYHET Från att förändra samhället till att förverkliga sig själv. Ambitionerna bakom författarskapet har sett olika ut genom åren. SVTs Kulturnyheterna lyfter fram Sofia Pulls som har skrivit sin avhandling om läromedel och handböcker i litterärt skrivande från 1979 - 2015.

Drömmen om författarskapet har nog funnits lika länge som det funnits författare - men råden för hur drömmen bör förverkligas har sett olika ut. Sofia Pulls, nybliven doktor i litteraturvetenskap vid Umeå Universitet, har undersökt handböcker i litterärt skrivande från 70-talet till nutid. Hon kan konstatera att även om det finns några regler som går att förhålla sig till så har normer och värderingar i samhället har påverkat råden som ges till de aspirerande författarna.

Alla pratar om vikten av egen röst och vikten av att skriva utifrån egna erfarenheter, från 1979 till nu. Men annars förändrar sig råden ganska mycket faktiskt. Det är relativt tydligt.

Under 1980-talet betonas skrivandet som ett sätt att delta i och förändra samhället, medan det under 90-talet snarare är kreativiteten och skrivandets egenvärde som lyfts fram. Under 2000-2010 blir skrivandet mer individualiserat och ett sätt för författaren att förbättra sitt mående. Idag har skrivandet blivit något av ett projekt som måste bli framgångsrikt och kunna slå på bokmarknaden för att kunna klassas som lyckat.

Läs mer och se hela inslaget på svt.se