"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-03-04

Swedish Metabolomics Centre i Umeå invigs

NYHET Den 11-12 mars invigs Swedish Metabolics Centre – en teknisk resurs för metabolomikforskning – som Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå byggt upp med stöd av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Ett tvådagars symposium är startskottet för det nya centret.

Metabolomik är mätning och statistisk utvärdering av halterna av mycket små molekyler, metaboliter, som finns i tusentals i biologiska vävnader. Forskning inom neurodegenerativa sjukdomar, cancer, infektionsbiologi och växt- och skogsbioteknik är starkt sammankopplad med metabolomikforskning som Umeå universitet och SLU i Umeå byggt upp sedan 2002. Tillsammans intar de två universiteten en nationellt och internationellt ledande position inom området.

Swedish Metabolomics Centre (SMC) har fått ett stort anslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse för att stödja ett 5-årigt program med början från den 1 januari 2013. Programmet medfinansieras av SLU och Umeå universitet samt av Chalmers tekniska universitet. Målet med satsningen är att utöka service och forskning genom att bilda en nationell nod med gemensamma forskningsresurser för metabolomik.

– Med den nya satsningen kommer vi att kunna ta emot fler prover, ha närmare kontakt med forskare och därmed utveckla plattformen efter användarnas önskemål, säger Thomas Moritz, professor vid Umeå Plant Science Centre och föreståndare för SMC. Vi ser oss även som ett utbildningscentrum för metabolomik och planerar kurser och tillfällen för unga forskare att komma till oss och arbeta med tekniken.

Till invigningen har externa och lokala föreläsare bjudits in. De kommer att visa exempel på metabolomisk forskning och teknik i Sverige och Umeå. Symposiet börjar på måndag, 11 mars med gemensam lunch och slutar på tisdag med officiell invigning före lunch.

Swedish Metabolomics Centre är placerat vid Umeå Plant Science Centre (UPSC) på Kemiskt Biologiskt Centrum (KBC) vid Umeå universitet och har erbjudit metabolomiktjänster sedan 2002. Cirka 55 000 prover har hittills analyserats med de avancerade instrumenten av specialiserad personal, åt forskargrupper från alla stora svenska universitet.

Program symposium:

www.swedishmetabolomicscentre.se/inauguration

Invigningsceremoni:

Den officiella invigningen sker tisdag 12 mars klockan 10:40-11:00 av Johan Schnürer, vice-rektor vid SLU, och Marianne Sommarin, vice-rektor för forskning vid Umeå universitet. Plats: "Stora hörsalen", KB3B1, KBC-huset, Linaeusvägen 6.
Efter invigningen finns det möjlighet för journalister och andra intresserade att delta i guidade turer i laboratorierna.

Mer läsning om metabolomisk forskning i Umeå:

Livets minsta molekyler – metaboliterna
http://www.umu.se/forskning/popularvetenskap/forskningsreportage/livets-minsta-molekyler/ Storvinst till Umeå i ny forskningssatsning
http://www.umu.se/nyhet//.cid186813

Mer information om Swedish Metabolomics Centre:

www.swedishmetabolomicscentre.se

För mer information, kontakta gärna:

Professor Thomas Moritz, föreståndare Swedish Metabolomics Centre, UPSC, SLU Telefon: 090-786 84 56, 070-26 90 684
E-post: thomas.moritz@slu.se

För mer information om invigningen och SMCs arbete, kontakta gärna:

Dr. Jonas Gullberg, facility manager, Swedish Metabolomics Centre, UPSC, SLU Telefon: 090-786 83 93
E-post: jonas.gullberg@slu.se

Redaktör: Ingrid Söderbergh