"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-06-20

Thuréuspriset till forskning om öron-, näs- och halssjukdomar

NYHET Diana Berggren, professor senior i öron-, näs -och halssjukdomar vid Institutionen för klinisk vetenskap, tilldelas 2023 års Thuréuspris. Hon har bland annat forskat om vanemässig snarkning och sömnapné samt om bakteriell miljö i näsa och mun.

Text: Claes Björnberg

Prisnämndens motivering:
”Professor Diana Berggren får priset för att hon inom öron-näsa-halsområdet bedrivit ämnesöverskridande translationell forskning, vilken varit till stor patientnytta inom det odontologiska området. Hon har också, på ett mycket betydelsefullt sätt, bidragit till ämnesområdet odontologi genom ett engagerat deltagande i ledningsuppdrag, undervisningsinsatser både i grund- och specialistutbildning av tandläkare, samt förtjänstfulla handledningsinsatser av forskarstuderande.”

– Jag känner mig mycket hedrad och glad över att denna forskning har uppmärksammats. Den har växt fram ur direkta kliniska frågeställningar, där vårt forskningsnätverk också kunnat besvara en del av dessa frågor, säger Diana Berggren.

Thuréuspriset, som bygger på en donation 1987 av makarna Thuréus, bereds av en prisnämnd vid Umeå universitet och pristagare utses av fakultetsnämnden på förslag av prisnämnden. Priset delas varje år ut i syfte att främja forskning inom tändernas, käkarnas och munhålans område i vid bemärkelse.

Priset är på 25 000 kronor och delas ut vid Umeå universitets årshögtid.

Läs mer om Diana Berggren