Hoppa direkt till innehållet

Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 06 sep, 2021

Tillfällig vaccinationsmottagning öppnar på campus

NYHET På torsdag den 9 september öppnar Region Västerbotten en drop-in-mottagning för vaccination mot covid-19 i Universum på Campus Umeå särskilt riktad mot studenter. Både dos ett och dos två går att ta där.

Text: Jonas Lidström

Med start denna vecka öppnar Region Västerbotten i samarbete med Umeå universitet en tillfällig vaccinationsmottagning mot covid-19. Syftet är att underlätta för våra studenter att ta båda sina doser.

Vaccinationsmottagningen ligger i Universumbyggnaden på Campus Umeå och det är endast drop-in som gäller, ingen tidsbokning.

Regionen vill öka vaccinationstäckningen bland unga vuxna

Bland personer i åldersgruppen 18-29 år som är skrivna i Västerbotten hade 26 procent fått båda vaccindoserna den 2 september. Bland alla västerbottningar från 18 år och uppåt var 69 procent fullvaccinerade.

Ronny Lestander är vaccinsamordnare inom Region Västerbotten. Han är nöjd över att en vaccinationsinsats särskilt riktad till Umeås många studenter blir verklighet:

– Det känns jättebra och positivt att nu kunna erbjuda den här möjligheten till alla studenter. Syftet är att öka vaccinationstäckningen i en grupp där vi har en lägre täckning och underlätta för studenter som i många fall kan ha fått dos ett på annan ort, säger Ronny Lestander.

Även Umeå universitets rektor är positiv till initiativet:

– Det är mycket bra att Region Västerbotten erbjuder möjlighet till vaccination på campus och vi hoppas att det finns ett stort intresse hos studenterna att nyttja denna möjlighet, säger Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet.

Har kapacitet för upp till 400 vaccindoser per dag

Under början av veckan förbereds lokalerna i Universumbyggnaden för vaccination, med bland annat insynsskydd och övrig anpassning. När förberedelserna är klara kommer regionen att kunna vaccinera mellan 200 och 400 personer per dag.

Region Västerbotten och Umeå universitet hoppas att studenterna tar vara på den här möjligheten och att alla som kan vaccinerar sig.

– Eftersom det är drop-in kan kö uppstå under vissa tider. Om du ser lång kö, kom gärna tillbaka lite senare, säger vaccinsamordnaren Ronny Lestander.

Fler tillfällen kan komma att erbjudas i nästa vecka

Region Västerbotten planerar också för att kunna förlänga drop in-mottagningen i Universumbyggnaden, om det finns en efterfrågan och många som vill vaccinera sig:  

– Vi planerar att genomföra ett par tillfällen även nästa vecka och när det blir kommer att uppdateras på 1177.se, fortsätter Ronny Lestander.

Mer information om vaccinationsmottagningen

Vaccination på Campus Umeå

Region Västerbotten erbjuder drop in-vaccination mot covid-19 på Campus Umeå.