"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-04-06

Tips på bra ”påskekrim”

NYHET Den norska företeelsen ”påskekrim” har under senare år även plockats upp här i Sverige. Lite förenklat handlar det om lansering av nya kriminalromaner tänkta att passa som ferielektyr under påskledigheten. Katarina Gregersdotter, språk- och litteraturforskare vid Umeå universitet och ledamot i Svenska deckarakademin, levererar här fyra fina tips på läsvärda böcker i krimgenren.

Text: Katarina Gregersdotter

Oyinkan Braithwaite
Min syster, seriemördaren, Lind & Co
Den här berättelsen utspelar sig i Lagos och vill du läsa något helt annorlunda och totalt fascinerande så är detta något för er. Korede får ett samtal från sin lillasyster Ayoola som – för tredje gången – dödat en pojkvän ”i självförsvar.” Korede måste ännu en gång hjälpa systern med att göra sig av med kroppen och undanröja alla bevis. Korede älskar sin syster innerligt men när den vackra systern börjar träffa den man Korede själv är förälskad i, så blir hon genuint orolig. Berättelsen är mörk men också väldigt rolig, oerhört välskriven och har vunnit flera fina priser i utlandet.

Ragnar Jónasson
Dimma, Modernista
Jónasson är det senaste stjärnskottet på den isländska deckarhimlen, och Dimma är hans tredje roman om polisen Hulda Hermannsdóttir. Den första, Mörker, utspelar sig i nutid och i slutet av Huldas karriär, medan Ön, den andra, och Dimma går bakåt i tiden. Året här är 1987, och det närmar sig jul. Det är snöstorm och ute på landsbygden, på en bondgård bor Erla och Einar. De förbereder sig för julafton som de ska fira som vanligt bara de två. När det knackar på dörren och en främling ber att få komma in, kan de inte gärna vägra, då snöstormen är alltför svår. Men vem är han? Och vilka är egentligen Erla och Einar? Med enkel men vacker prosa är det omöjligt att inte sugas in i den här tragiska, och oerhört kusliga berättelsen.

Helene Flood
Terapeuten, Polaris
Denna norska debutant är en mycket trevlig ny bekantskap. Sara är terapeut och träffar ungdomar som mår dåligt. Hon har sin mottagning ovanpå garaget, är lyckligt gift och försöker tillsammans med sin man renovera sitt drömhus, men det går väldigt långsamt. Allt förändras en dag då hennes man plötsligt försvinner och hittas död. Sara försöker förstå vad som hänt men känner att hon inte längre kan lita på det hon vet, tror, och ser. Är det någon som smyger omkring i huset på nätterna? Det är en välskriven och spännande historia, med riktigt bra personporträtt och den fick ett strålande mottagande i Norge.

Dennis Lehane
En äkta man, Bonnier pocket
Dennis Lehane är en mångsidig berättare, han skriver deckare men också riktiga epos. Trots hans ofta ganska tragiska historier, så finns en humor som inte stör utan ger andrum. Rachel Childs är en tv-journalist van vid att göra lättsamma inslag om bakning eller hundar som kan göra konster. När hon blir skickad till Haiti för att rapportera om jordbävningskatastrofen får det hon ser och upplever henne att förändras för alltid. Hon blir en enstöring med tydliga PTS-symptom. När hon så träffar Brian lyckas hon sakta men säkert börja ta sig ut i samhället igen. Men Brian förändras efter bröllopet. Eller är det Rachel som gör det? En labyrintisk berättelse som hela tiden överraskar.