"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2012-06-20

Tjia Torpe ny styrelseordförande för Umeå centrum för genusstudier

NYHET Den 19 juni beslutade Umeå universitets rektor Lena Gustafsson att utse Studiefrämjandets förbundschef Tjia Torpe som ordförande i styrelsen för Umeå centrum får genusstudier (UCGS).

Tjia Torpe, född 3 augusti 1951 i Uppsala, är en svensk socialdemokratisk politiker, framför allt aktiv med frågor inom kultur och musik. Torpe har en bakgrund som kulturarbetare, journalist, lärare, rektor och skolpolitiker och hon är sedan 2009 förbundschef för Studiefrämjandet. Torpe var 1994–1996 borgarråd i Stockholms stad med ansvar för kultur och skola. Bland hennes tidigare styrelseuppdrag märks ordförandeskap i Vårdalstiftelsen och Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté.

– Vi har sökt en ordförande med god förankring i det svenska samhället och med sin huvudsakliga bas utanför högskolesektorn. Det bör också vara en person med erfarenhet av liknande ledningsuppdrag och med kännedom i genus- och/eller jämställdhetsfrågor. Tjia Torpe uppfyller alla våra kriterier och vi är mycket glada att få henne som ordförande, säger Ann Öhman, föreståndare för Umeå centrum för genusstudier.

Umeå centrum för genusstudier är ett universitetsgemensamt forskningscentrum med ansvar för att skapa en sammanhållen och slagkraftig organisation för genusvetenskaplig forskning vid Umeå universitet. Vid centret bedrivs utbildning på grund-, avancerad- och forskarnivå och Genusforskning utnämndes 2011, för andra gången, till en av universitetets ”Starka forskningsmiljöer”.

Foto: Sandra Norin

Vid frågor, kontakta:

Ann Öhman, föreståndare Umeå centrum för genusstudier, Umeå universitet
E-post: ann.ohman@ucgs.umu.se
Telefon: 090 7869219

Mer information om UCGSPressbild

Redaktör: Elin Andersson